Chiriile ridicate dublează costurile afacerilor din marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retailerii din oraşe precum Bucureşti, Constanţa sau Cluj-Napoca plătesc cele mai mari chirii pentru spaţiile comerciale în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit datelor Eurisko.

Retailerii din oraşe precum Bucureşti, Constanţa sau Cluj-Napoca plătesc cele mai mari chirii pentru spaţiile comerciale în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit datelor Eurisko. Urmează reşedinţele de judeţ, unde chiriile au crescut simţitor în ultimii ani.
Cele mai scumpe spaţii comerciale din ţară sunt, evident, în Capitală, unde, de altfel, sunt concentrate sediile centrale ale majorităţii companiilor locale şi multinaţionale. Tot aici îşi fac intrarea pe piaţă marile lanţuri de retail. Nu este de mirare că spaţiile comerciale s-au închiriat anul trecut cu sume cuprinse între 15 şi 100 euro/mp/lună pe marile bulevarde, potrivit studiului Eurisko. Mult mai ridicate sunt chiriile cerute în cadrul centrelor comerciale, care variază între 30 şi 150 euro/mp, în timp ce galeriile comerciale de pe lângă hipermarketuri închiriază spaţiile respective cu 30-35 euro/mp. Variaţiile chiriilor sunt influenţate de suprafaţă, locaţie, dar şi de calitate, explică realizatorii studiului citat. Cu toate aceste chirii "piperate", la sfârşitul anului trecut, toate spaţiile comerciale de calitate din Bucureşti erau ocupate integral. Mai mult, existau chiar liste de aşteptare pentru locaţii ca Bucureşti Mall, Plaza România, Unirea Shopping Center sau galeriile comerciale din cadrul hipermarketurilor. Există şi o explicaţie: principalele artere comerciale ale Capitalei - Calea Victoriei, Bd. Magheru şi Calea Moşilor - au oferit puţine spaţii pentru tranzacţionare.

Clujul şi Constanţa, pe urmele Bucureştiului
O piaţă de retail diversificată are şi Cluj-Napoca, cu dezvoltări comerciale de mari dimensiuni (Metro, Praktiker, Selgros), supermarketuri, centre comerciale sau magazine stradale. Acesta este şi motivul pentru care spaţiile comerciale din zona centrală s-au închiriat anul trecut cu sume de 30-70 euro/mp. La fel de scump ca şi Bd. Magheru din Bucureşti este Bd. Ferdinand, unde chiriaşii au plătit între 50 şi 100 euro/mp/lună. În schimb, chiriile se reduc simţitor în zonele semicentrale, cu 8-25 euro/mp.
şi potenţialul comercial al Constanţei a fost descoperit de marii retaileri (Selgros, Praktiker, Billa, Mega Image, Penny Market), alături de centrele comerciale. În aceste condiţii, chiriile au atins un nivel de lux în Tomis Mall, cu 80-100 euro/mp, în timp ce sume mai mici se plătesc în zonele secundare (12-20 euro/mp). Spaţiile comerciale din centrul Constanţei, ca şi în cazul altor reşedinţe de judeţ, se închiriază cu 40 euro/mp.

Topul celor mai scumpe artere din Capitală
Cine a făcut anul trecut afaceri pe Bd. Magheru a plătit cele mai mari chirii lunare, cu sume cuprinse între 80-100 euro/mp. Poziţia secundă este împărţită de Bulevardul Brătianu, Calea Victoriei şi Calea Dorobanţi, unde chiriile au variat între 40-50 euro/mp. Nu în ultimul rând, Calea Moşilor este a treia arteră comercială în topul chiriilor, la egalitate cu ştefan cel Mare, cu 25-30 euro/mp/lună.

În ţară, chirii la jumătate faţă de centru
Aproximativ 50 euro este suma pe care au scos-o din conturi în fiecare lună firmele din Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, pentru fiecare metru pătrat închiriat în zona centrală din oraşul respectiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite