Chinezii ne dau lecţii de proiectare a noilor hidrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie a companiei Hydrochina a venit săptămâna trecută în România, pentru a pune la punct, împreună cu Hidroelectrica, modalitatea de realizare a hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, judeţul Cluj, proiect de 1,2 miliarde de euro. Strategia de implementare a proiectului şi de atragere a investitorilor va fi definitivată şi aprobată în Guvern la începutul anului viitor.

Compania Hydrochina Zhongnan face parte, alături de Deloitte România şi BCR, din consorţiul desemnat să ofere servicii de consultanţă pentru proiectul Tarniţa-Lapuşteşti, în vederea preg[tirii procesului de atragere a investitorilor.

„Constructia hidrocentralei Tarniţa-Lapuşteşti este un obiectiv prioritar pentru Hidroelectrica. Vizita delegaţiei Hydrochina Zhongnan în România reprezintă un pas important în finalizarea strategiei de implementare a proiectului şi de atragere a investitorilor, proces ce va fi lansat în prima parte a anului viitor", a declarat Dragos Zachia-Zlatea, director general adjunct al Hidroelectrica.

În prezent, echipa de consultanţi lucrează la definirea structurii de finanţare a proiectului şi a modalităţii optime de implementare, propunere ce va fi supusă aprobării Guvernului la începutul anului viitorului.

„Amplasamentul propus este favorabil. Proiectul a fost conceput în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale din domeniu", a declarat Wang Xiaomao, şefa delegaţiei Hydrochina.

Hydrochina Zhongnan are peste 1.000 angajaţi care lucrează în domeniul centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompare şi a proiectat sau supervizat lucrări pentru astfel de centrale cu o capacitate instalata de peste 26.000 MW.

Realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1.000 MW (4 x 250 MW, grupuri reversibile turbină-pompă), reprezintă un obiectiv prioritar al Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007-2020. Proiectul va fi realizat în nord-vestul ţării la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, şi va folosi ca bazin inferior rezervorul existent al CHE Tarniţa.

Proiectul este estimat la peste 1,2 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite