Chinezii investesc peste un sfert de miliard de euro într-un combinat românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul chinez de stat Avic investeşte 350 de milioane de euro în combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej, alături de compania românească Serviciile Comerciale Române, care vine cu un aport de 150 de milioane de euro.

Investiţia vizează majorarea capacităţii de producţie de la 70.000 de tone pe an la 550.000 de tone, potrivit lui Ştefan Vuza, care controlează Serviciile Comerciale Române (SCR).

Astfel, Avic International Holding Corporation, cu activităţi în principal în apărare şi aviaţie, va deveni acţionarul majoritar al combinatului de la Dej, cu un pachet de 75% din acţiuni.

„Am semnat memorandumul cu statul chinez în urmă cu trei zile la Beijing, încheind astfel cel mai mare parteneriat public-privat făcut de România",a declarat pentru „Adevărul" Ştefan Vuza.

În urma investiţiei, numărul de locuri de muncă de la combinatul Someş Dej va creşte cu 1.000.

Chinezii au ales România, după 11 luni de negocieri, datorită rezervelor uriaşe de materie primă (păduri), explică Vuza.

Această investiţie, ce totalizează 500 de milioane de euro, va fi demarată începând cu luna august 2011 şi va fi finalizată, în proporţie de 75%, până în 2014.

Şomej Dej intră în rândul marilor exportatori

Peste 300.000 de tone de celuloză vor fi exportate anual de combinatul de la Dej în China, unde cererea este una imensă. Până în prezent, cea mai mare parte a celulozei era importată din Rusia.

Grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza, activează pe nouă platforme industriale, una dintre ele fiind cea din domeniul producţiei de celuloză şi hârtie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite