Chinezii aduc un miliard de dolari la Rovinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat chineză China Huadian Engineering va investi peste un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de la Rovinari.

Veşti bune pentru sectorul energetic din România. Cea mai mare investiţie din domeniu va fi realizată de China Huadian Engineering la Rovinari. Compania de stat chineză va investi peste un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW din judeţul Gorj, a anunţat Ministerul Economiei.

Echipa tehnică a companiei din China a efectuat luni o vizită la Rovinari pentru a strânge date tehnice, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie constituită compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic.

Peste 500 de locuri de muncă

Noua termocentrală va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care în prezent sunt dezafectate.

În urma investiţiei, realizată într-una dintre cele mai defavorizate zone din România, se vor crea în mod direct peste 500 de locuri de muncă, la care se vor adăuga altele rezultate din dezvoltarea activităţilor economice indirecte, conexe şi din industria pe orizontală, arată reprezentanţii Ministerului Economiei.

Unitatea va funcţiona pe bază de lignit şi va avea o capacitate de cel puţin 500 MW. Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România, au arătat recent reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari.

Au concurat cu japonezii

Pentru acest proiect, Complexul Energetic Rovinari a primit două oferte, de la China Huadian Engineering şi Marubeni Corporation din Japonia. În luna mai, Complexul a selectat compania  chineză pentru construcţia grupului. Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a acordat asistenţă şi consultanţă Complexului Energetic Rovinari în acest proiect, a arătat la momentul respectiv că oferta chinezilor a obţinut cel mai mare punctaj (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Marubeni.

China Huadian Engineering este una dintre primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic. Până în prezent, compania a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaysia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

Investiţii şi în industria auto

Compania Automotive Wiring System a deschis ieri la Caransebeş o nouă hală de producţie, destinată fabricării cablurilor electrice pentru industria auto. Noua unitate va crea 1.500 de locuri de muncă în zonă. La evenimentul de deschidere au participat ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai mediului de business din zonă.

Spaniolii vor să capteze energia solară la Pristol

Pristol Solar Park din comuna mehedinţeană Pristol va fi prima instalaţie de captare a energiei solare, la scară largă, din România. O firmă spaniolă va investi la Pristol peste 35 de milioane de euro în amenajarea unei centrale fotovoltaice. Principiul de funcţionare este acelaşi ca şi la panourile fotovoltaice amplasate pe locuinţe. Diferenţa vine din faptul că energia solară va fi transfomată în energie electrică şi nu termică.

Suprafaţa pe care se va întinde parcul solar de la Pristol este de 25 de hectare, 20 de hectare aparţinând primăriei din localitate, iar restul, unor proprietari particulari, care acum cultivă pe aceste suprafeţe cereale. Oferta spaniolilor a fost destul de tentantă pentru ca localnicii să intre în asociere, dat fiind că aceştia le oferă drept redevenţă pe an 1.000 de euro/ hectar.

„Tot 1.000 de euro/hectar pe an va obţine şi Primăria Pristol, drept redevenţă. De asemenea, în bugetul primăriei vor intra veniturile din impozitul pe profit, din impozite şi avize, venituri din TVA", ne-a declarat Adrian Constantinescu, viceprimarul comunei Pristol. Compania spaniolă va angaja aproximativ 30 de localnici la parcul solar de la Pristol. Întregul parc va avea o putere instalată de 18,4 MW/h. „Au făcut prin satelit nişte măsurători şi au zis că este cea mai bună suprafaţă pentru a face acest parc solar. În ţară, este prima instalaţie de acest gen", a mai spus Constantinescu. Corina Macavei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite