Chinezii îşi retrag banii din bănci ... şi nimeni nu ştie pentru ce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.100 de miliarde de renminbi – echivalentul a 172,5 miliarde de dolari – au părăsit sistemul bancar chinezesc în luna iulie. Numeroase voci spun că banii respectivi părăsesc teritoriul chinezesc, chiar dacă în statisticile oficiale nu se văd ieşiri de capitaluri.

Echivalentul a 2,5% din Produsul Intern Brut chinezesc a ieşit din depozitele făcute de companii şi populaţie în băncile chinezeşti în cursul lunii iulie. Şi au rămas în afara sistemului, pentru că, în august, statisticile Băncii Centrale a Chinei (PBoC – People Bank of China), arată că valoarea depozitelor populaţiei a crescut cu doar 26 de miliarde de renminbi, chiar dacă, în aceeaşi lună chinezii au primit împrumuturi de 188 de miliarde de renminbi.
Prin comparaţie cu depozitele făcute de companii, au înregistrat o creştere la fel de modestă, chiar dacă ceva mai mare decât creşterea înregistrată pe depunerile populaţiei.
Statisticile pe septembrie nu au apărut încă, dar potrivit Financial Times, numeroase voci din media locală, susţin că valoarea depozitelor din băncile chinezeşti a scăzut semnificativ în prima jumătate a lunii.
UNDE SE DUC BANII. Cum depozitele bancare aduc un randament real negativ de 3% - pentru că inflaţia este cu trei puncte procentuale mai mare decât nivelul dobânzilor primite la depozite, este foarte probabil ca banii respectivi să se fi dus în instrumente financiare oferite tot de bănci (aşa-numitele WMP- Wealth management products) – ca măsură de conservare a valorii.
Dar astfel de plasamente s-ar fi văzut probabil şi în depozitele firmelor (pentru că lichidităţile respective ar fi fost cel puţin temporar trecute prin conturile respectivelor instituţii financiare). În luna august depozitele făcute de corporaţii au crescut cu 371 de miliarde de renminbi, dar cea mai mare parte a acestor bani veniţi ar putea proveni din cele circa 360 de miliarde de renmimbi daţi cu împrumut de bănci în aceeaşi lună.
Iar urma celor 188 de miliarde de renmimbi luaţi cu împrumut de cetăţeni în august, nu este uşor de luat, pentru că banii respectivi nu se regăsesc nici în depozite, nici în conturile companiilor dar nici în cele ale guvernului; Astfel, autorităţile publice au făcut în luna august depozite de 101 miliarde renminbi. Şi chiar dacă toţi banii luaţi cu împrumut de chinezi ar fi fost folosiţi pentru plata de taxe şi impozite, tot mai rămân vreo 87 de miliarde de renminbi care nu se regăsesc nicăieri.
BANCA CENTRALĂ A CHINEI INJECTEAZĂ BANI ÎN PIAŢĂ. Iar dispariţia banilor retraşi din depozite este cu atât mai miserioasă cu cât, în luna august, balanţa comercială a Chinei a fost din nou pe surplus, cu 17 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că PboC ar trebui să fi introdus vreo 107 miliarde de renmimbi în sistemul bancar.
Ultima şi cea mai plauzibilă variantă pentru dispariţia trilionului de renminbi din depozitele bancare din China ar fi că banii au ieşit din ţară. Doar că, o astfel de variantă este contrazisă de statisticile care arată că în lunile iulie şi august PboC a schimbat mai mulţi dolari în renmimbi decât monedă naţională în valută. 
Rezolvarea misterului trilionului de renminbi este importantă pentru  investitorii interesaţi să ştie încotro se îndreaptă economia. Dacă banii se află încă undeva prin cotloanele sistemului bancar, pericolul revăsării lor în pieţele financiare este imens. Pe de altă parte, dacă banii au părăsit deja China, am putea asista la începutul unui trend care ar putea pune mari probleme autorităţilor chineze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite