China a pus ochii pe Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce economiile europene caută să-şi refinanţeze datoriile externe, China a „ieşit“ la cumpărături în Europa. Autorităţile de la Beijing au la dispoziţie mai multe miliarde de euro pentru a investi în proiecte aeroportuare, navale şi în sectorul telecom grecesc.

O delegaţie condusă de vicepremierul chinez Zhang Dejiang, aflată în vizită în Grecia, va încheia o serie de acorduri cu mai multe companii locale, potrivit unui oficial al guvernului elen, citat de publicaţia „Financial Times". „Înţelegerile sunt legate de afaceri maritime, de sectorul de telecomunicaţii şi de proiectul de renovare al unei clădiri mari din portul Piraeus", a spus oficialul.

Vizita lui Zhang vine la câteva zile după ce premierul grec, George Papandreou, s-a deplasat în Libia pentru a discuta despre mai multe proiecte din domeniul energiei şi turismului. De altfel, Grecia mizează tocmai pe investitorii din state cu fonduri suverane de investiţii pentru a-şi revitaliza economia, atât de şubrezită din cauza crizei financiare. Mai mult, agenţiile de rating nu văd cu ochi buni eforturile guvernanţilor greci de a-şi rezolva problemele financiare.

Un exemplu este agenţia Moody's, care a retrogradat, luni, ratingul pentru credite al Greciei cu patru trepte (de la A3 la Ba1), invocând „riscuri substanţiale". În replică, Atena a anunţat că decizia Moody's nu reflectă progresul înregistrat de Grecia în ultimele luni.

Portul Piraeus, nod comercial important

În cursul vizitei vicepremierului chinez vor fi semnate, de asemenea, acorduri pentru parteneriate în domeniul transportului şi construcţiei de vapoare cu companii navale greceşti, în valoare de 500 de milioane de euro (adică 615 milioane de dolari).

Încă de anul trecut, facilităţile portuare şi aşezarea strategică a portului Piraeus - drept poartă de acces în Balcani, respectiv Europa - au atras atenţia investitorilor chinezi, arată AFP.

Compania navală chineză de stat Cosco controlează deja un terminal de containere din portul Piraeus, concesionat printr-o afacere de 3,4 miliarde de euro. „Cosco vrea să transforme portul Piraeus în cel mai mare hub logistic din regiune", declara, în urma cu o lună, Wei Jiafu, directorul executiv al Cosco, citat de AFP.

Cosco ar putea înainta, în acest an, o ofertă comună cu compania de stat locală a porturilor pentru a construi un hub logistic de 150-200 de milioane de euro lângă Atena. Mai mult, prim-ministrul elen al Transporturilor, Dimitris Reppas, declara că există câteva firme din China care ar putea fi interesate de sectorul feroviar şi de preluarea unor participaţii în cadrul OSE, operatorul fero­viar de stat din Grecia.

Ce poate vinde Grecia

La începutul lunii iunie, Guvernul de la Atena a anunţat că vinde 49% din compania feroviară OSE, care este în pierdere, potrivit BBC News. În plus, pe lista „neagră" se află şi un pachet de 39% din acţiunile companiei de servicii poştale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite