China a devenit cel mai mare exportator al lumii, devansând Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% în decembrie, stopând un declin care începuse în urmă cu 13 luni, ca urmare a crizei care a prăbuşit cererea globală, astfel încât, raportat la întregul an, cifrele raportate de China o poziţionează pe primul loc în topul exportatorilor mondiali, devansând Germania, scrie BBC.

Potrivit oficialilor chinezi, exporturile în 2009 au totalizat 2,1 trilioane de dolari, în scădere cu 16% faţă de 2008, în timp ce importurile au fost mai mici cu 11,2%, respectiv 1,01 trilioane de dolari. În acelaşi timp, excendentul comercial al Chinei a scăzut cu 34,2%, la 196,1 miliarde de dolari.

Însă, în ultimele săptămâni ale anului, a existat o creştere mai mare decât se anticipase, ieşirile din ţară ridicându-se la 130,7 miliarde de dolari, cu 17,7% mai mult decât în decembrie 2008.

Potrivit acestor cifre, China va depăşi Germania la capitolul exporturi în 2009, deşi acest lucru va fi confirmat abia în februarie, când Germania va publica datele oficiale.

„Este înţelept să spunem acum că exportatorii chinezi au rezistat cu bine perioadei cu probleme“, spune statisticianul Huang Guohua, citat de agenţia Xinhua.

Totodată, corespondentul BBC din Shanghai, Chris Hogg, arată că mulţi dintre producătorii chinezi sunt de tip „low-cost“, asamblând echipamente de genul i-Podurilor folosind componente străine.

Totuşi, aceste cifre ar putea atrage noi plângeri din partea competitorilor comerţului chinez, legate de subevaluarea monedei chineze, mai scriu jurnaliştii de la BBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite