China, mai agresivă în fuziuni şi achiziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în 2010, producătorii de materii prime din străinătate sunt „vânaţi“ de companiile chineze de stat. China, cel mai mare consumator de metale din lume, va continua şi în 2010 să achiziţioneze companii străine, în ciuda scumpirii activelor.

Companiile China Minmetals şi China Petrochemical au fost printre cele mai active anul trecut, achiziţionând mine de zinc în Australia, câmpuri petrolifere în Nigeria şi zăcăminte aurifere în Filipine. Deţinând în proprietate exploatări de materii prime, China va putea să controleze mai bine preţurile de achiziţie şi să-şi reducă dependenţa faţă furnizori tradiţionali.

„Sunt multe oportunităţi de achiziţii şi fuziuni în acest an, în ciuda aprecierii valorii activelor", a declarat pentru Bloomberg, Huang Dongmei, directorul adjunct la Minmetals. Aluminum Corp, cel mai mare producător chinez din metalurgie, va „folosi toate resursele şi energia" pentru accelerarea achiziţiilor, a declarat preşedintele companiei Xiong Weiping.

Importuri-record de materii prime

Importurile chineze de minereu de fier, cupru şi petrol au atins noi recorduri în 2009, ca urmare a cererii crescute din partea industriei constructoare de maşini şi sectorului de construcţii. Economia chineză a crescut cu 10,7% în ultimul trimestru din 2009, cel mai alert ritm înregistrat din 2007, impulsionată de programul guvernamental de sprijin de 586 de miliarde de dolari şi a creditelor de peste un miliard de dolari oferite de bănci.

Cererea pentru cupru ar putea creşte cu aproape 15% în acest an, în timp ce importurile de minereu de fier se vor majora cu 27% până în 2012. Investiţiile chineze în producătorii de materii prime au crescut în fiecare an începând cu 2004, când au fost de doar 578 de milioane de dolari. În 2009, companiile chineze au cumpărat minele de cărbuni australiene Felix Resources pentru 3,1 miliarde de dolari şi Addax Petroleum din Canada pentru opt miliarde de dolari.

Minmetals, cel mai mare comerciant de metale din China, a oferit 1,4 miliarde de dolari pentru preluarea celui de-al doilea producător de zinc din lume, Oz Minerals.

Preluările sunt sprijinite de guvern

Guvernul de la Beijing va sprijini în continuare companiile chineze de stat. Ţintele de preluări din acest an sunt situate în America de Sud şi Asia Centrală pentru resursele energetice şi în Africa pentru zăcămintele metalifere.

Fondul suveran chinez pentru sănătate, cu active de 300 de miliarde de dolari, care a investit 10 miliarde de dolari în 2009, se află în negocieri cu companii din Brazilia, al doilea exportator mondial de minereu de fier şi din Mexic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite