China a devenit, oficial, a doua economie a planetei. În zece ani ar putea depăşi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume în 2010, după Statele Unite, devansând Japonia, care a ocupat locul secund în ultimii 42 de ani.

Cele mai recente date privind creşterea economică au confirmat aşteptările experţilor: economia Chinei, care s-a cifrat la 5.8 trilioane de dolari americani, a depăşit Japonia, care a obţinut 5.474 trilioane. Scăderea exporturilor şi sistarea subvenţiilor acordate de guvern pentru stimularea consumului a clasat Japonia pe poziţia a treia. De asemena, Japonia are şi o datorie publică record, de 11.120 miliarde de dolari, adică aproape dublul economiei sale.

Pe de altă parte, creşterea economică a Chinei se datorează unei adevărate explozii în industria prelucrătoare şi investiţiilor din infrastructură, notează BBC.

"În calitate de stat vecin, noi salutăm creşterea rapidă a economiei chineze", a declarat ministrul nipon delegat pe politică economică şi fiscală, Kaoru Yosano, adăugând că astfel se poate ajunge şi la dezvoltarea structurală a economiei regionale din Asia.

Accelerarea ritmului de creştere şi întărirea monedei naţionale ar putea transforma China în prima economie mondială, în circa zece ani. Astfel, până în 2020, PIB-ul Chinei este estimat să atingă valoarea de 24.600 miliarde dolari, lăsând în urmă liderul actual(SUA), al cărui PIB este estimat să atingă în următorii 10 ani valoarea de 23.300 miliarde dolari.

"Este realist să spunem că în aproximativ 10 ani China va avea aceeaşi economie cu cea a Statelor Unite", consideră consultantul Tom Miller, de la GK Dragonomics.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite