Buisness Insider: “China nu va fi salvatorul economiei globale, ci mai degrabă o altă victimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorul Simon Black, care a fost în iunie anul acesta în China, afirmă că sistemul din această ţară "începe să scârţie" "PIB-ul începe să scadă, piaţa imobiliară se prăbuşeşte, iar inflaţia creşte", avertizează investitorul.

"Nu am făcut un secret legat de scepticismul meu faţă de China. În China se construiesc apartamente clădiri de birouri sau lucări de infrastructură la o scară inimaginabilă", afirmă Black. Conform investitorului, în fiecare an începând din 2005, peste 50% din PIB-ul Chinei constă în cheltuieli legate de construcţii. "Este vorba de o proastă alocare a economiilor din domeniul construcţiilor. Cred că se va încheia rău pentru China", susţine Black.

Mai mult, el adaugă că "nu trece o zi fără ca în China să nu aibă loc răscoale sau proteste undeva în China", semn că oamenii simpli nu sunt mulţumiţi de situaţie.
Investitorul a adăugat, în sprijinul teoriei sale şi faptul că afaceriştii chinezi au cumpărat aproape toate apartamentele noi din Sydney sau Melbourne, investind între 2 şi 3 miliarde de dolari pe an. Iar mulţi dintre bogătaşii Chinei îşi trimit copiii la studii în Australia. "Vor să aibă opţiuni atunci când economia Chinei şi sistemul politic vor începe să aibă probleme. Iar acest moment se apropie cu paşi repezi", susţine autorul editrialului.

Mai mult, el consideră că primele semne ale crizei sunt deja vizibile. "Un indicator alarmant pentru China este faptul că yuanul atinge, de şapte zile încontinuu, cea mai joasă valoare a sa. Acest lucru sugerează că mai mulţi bani ies din China decât intră, prin comerţul internaţional.", afirmă Black.

"Rata de schimb poate fi un simplu indicator, dar este un barometru extraordinar pentru ceea ce se întâmplă: China nu va fi salvatorul economiei globale, ci mai degrabă o altă victimă", susţine Black. "China nu va salva pe nimeni altcineva în afară de China"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite