Chevron România: Nu noi am cerut secretizarea contractelor pentru gazele de şist, ci statul român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chevron România este de acord cu desecretizarea contractelor prin care a primit licenţele de explorare şi exploatare a resurselor de gaze neconvenţionale din regiunile Bârlad şi Dobrogea, a declarat aseară Tom Holst, contry manager pentru România al companiei americane, într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune The Money Channel. Mai mult, acesta a declarat că iniţiativa de a secretiza clauzele contractua

„Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi, cu aproximativ două săptămâni în urmă, Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea“, a declarat Holst.

Directorul Chevron România a adăugat că gigantul american a cumpărat concesiunea pentru explorare în zona Bârladului de la compania Regal Petroleum, care este asociată cu numele omului de afaceri Frank Timiş.

Chevron nu a suspendat activitatea de exploatare a gazelor de șist în România pentru că firma nu a ajuns încă în aceasta etapă, a mai spus Holst, adăugând că activităţile de explorare a perimetrelor din Dobrogea și Bârlad vor continua și în 2012 prin metode convenționale.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui. În judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard.

"În judeţul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în judeţul Constanţa", se arată într-un comunicat al companiei americane.

Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România, potrivit oficialilor companiei.

"Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani", se arată într-un comunicat al companiei americane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite