Cheltuielile statului cu investiţiile au scăzut cu 29%. Cele cu bunuri şi servicii, în continuă creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, bugetul general consolidat a înregistrat în primele nouă luni ale anului un deficit de 23,3 miliarde de lei, sub limita ţintei de deficit fixate cu FMI, de 28,2 miliarde de lei. Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt în continuă creştere, în timp ce investiţiile au primit cu 29% mai puţini bani faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, veniturile încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 120,4 miliarde de lei, cu 3,6% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. 

Încasările din taxa pe valoare adăugată au continuat să crească, fiind cu 7,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce la accize creşterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat.

La impozitul pe venit decalajul faţă de anul precedent s-a redus de la 5,1% înregistrat la sfârşitul lunii august la 3,3%. Potrivit datelor MFP, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,1%).

Au crescut, de asemenea, încasările din venituri nefiscale (+19,9%), precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate (+121,5%).

Plata arieratelor urcă deficitul

Cheltuielile bugetului general consolidat - de 143,7 miliarde de lei - au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit Finanţelor, motivul îl constituie creşterea cheltuielilor cu ajutorul de şomaj precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Cheltuielile de personal au înregistrat, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat, singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (+1,1%).

„Aici, influenţa este rezultată din reorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat conform Legii 329/2009", explică ministerul.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii nu se opresc

Cheltuielile cu dobânzi au urcat cu 21%, iar cele aferente programelor cu finanţare UE au continuat să crească, fiind cu 161% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.   

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

„Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB", arată Finanţele. Cifra este infimă faţă de angajamentul Guvernului. Astfel, acestea au scăzut cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite