Cheltuielile de întreţinere fac diferenţa în alegerea unei maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- un service autorizat sau un atelier oarecare - sau de manoperă.De exemplu, un Renault Symbol 1.5 dCi costă cât un Citroen C3 cu motor de 1.1, însă prima revizie, cea care se efectuează la

- un service autorizat sau un atelier oarecare - sau de manoperă.
De exemplu, un Renault Symbol 1.5 dCi costă cât un Citroen C3 cu motor de 1.1, însă prima revizie, cea care se efectuează la 20.000 de kilometri, este de două ori mai scumpă la Renault decât la Citroen (aproape 300 de RON la C3 şi 600 de RON la Symbol).
Diferenţe semnificative de costuri la revizii există şi pentru acelaşi tip de autoturism, în funcţie de service-ul pe care îl alegi. De pildă, preţurile practicate de reprezentanţele auto sunt uneori nejustificabil de mari în comparaţie cu cele ale importatorilor din reţelele alternative. E drept că, apelând la reprezentanţă, beneficiezi şi de garanţie asupra componentei şi a lucrării. Există însă şi importatori de piese care şi-au construit reţele de service foarte bine utilate, ce respectă standardele europene de calitate şi care oferă aceleaşi avantaje. În cele mai multe cazuri, eşti condiţionat de importatorul de la care ai achiziţionat maşina să înlocuieşti consumabilele doar la reprezentanţă, pentru a nu pierde garanţia. Totuşi, anvelopele, bateriile de acumulatori şi amortizoarele le poţi achiziţiona de oriunde, atât timp cât acestea respectă specificaţiile fişei tehnice, fără a pierde garanţia.

Manopera te rupe la buzunar
Importatorii auto din România au investit sume importante de bani în pregătirea profesională a mecanicilor auto şi desigur că tarifele lor reflectă aceste lucru. Astfel, pentru o oră de manoperă într-un service autorizat, poţi scoate din buzunar sume destul de mari, undeva între 40 şi 70 de RON. Iar dacă pentru schimbarea unei piese, care costă în jur de 200 RON, mecanicii au nevoie de trei ore de lucru, manopera te va costa încă o dată pe atât.
În concluzie, dacă ai o maşină ieşită din garanţie, este bine să menţii relaţia cu reprezentanţa pentru continuarea reviziilor, care oricum nu sunt cu mult mai scumpe decât te-ar costa să le faci pe cont propriu. Dar în cazul unei defecţiuni ce implică schimbarea unor componente sau subansambluri este mai economic să apelezi la producătorii consacraţi din reţelele alternative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite