Cheltuielile mari din decembrie au urcat deficitul bugetar la 1,7% din PIB, în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile mari realizate în ultima lună a anului trecut au dus la înregistrarea unui deficit bugetar de 1,68% din Produsul Intern Brut, nivel dublu faţă de cel consemnat în 2005. Potrivit

Cheltuielile mari realizate în ultima lună a anului trecut au dus la înregistrarea unui deficit bugetar de 1,68% din Produsul Intern Brut, nivel dublu faţă de cel consemnat în 2005. Potrivit datelor prezentate ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cheltuielile au crescut la peste 25%, până la 112,62 miliarde de lei, în timp ce veniturile au urcat cu 22%, ajungând la 106,97 miliarde de lei. Astfel, plăţile realizate în ultima lună a anului trecut au reprezentat 18,1% din total, aliniindu-se, potrivit MFP, tendinţei din ultimii ani, când o mare parte a cheltuielilor s-a concentrat spre finalul anului. Finanţele explică realizarea acestor cheltuieli mari pe sfârşit de an, exemplificând acţiunile, programele şi proiectele cu potenţial ridicat de absorbţie al fondurilor. Totodată, MFP face referire şi la anumite cheltuieli conjuncturale care s-au înregistrat în ultima parte a anului, precum transferul unei părţi din veniturile provenite din privatizarea BCR pentru majorarea capitalului social al Fondului Proprietatea (n.r. - 298,8 milioane de lei), reflectarea titlurilor de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru plata despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv (n.r. - 1,47 miliarde de lei) sau majorarea capitalului social al CEC (n.r. - 500 milioane de lei). MFP pune cheltuielile suplimentare realizate în ultima parte a anului şi pe seama proiectelor de investiţii pentru care demararea şi respectarea procedurilor de achiziţie publică necesită anumite perioade de timp obligatorii, astfel că o mare parte a plăţilor se efectuează în ultima parte a anului.

Deficitul a urcat, totodată, la 1,7% şi din cauza impactului nefavorabil al inundaţiilor, care au încetinit ritmul de efectuare a unor lucrări, în special a celor de infrastructură. Avansul veniturilor este explicat de MFP atât prin creşterea economică semnificativă, cât şi prin îmbunătăţirea administrării fiscale, introducerea cotei unice şi diminuarea fiscalităţii. În timp ce încasările din TVA, respectiv accize au adus, în 2006, la buget 27,76 miliarde de lei, respectiv 10,58 miliarde de lei, sume cu 23% şi 16% mai mari comparativ cu 2005, impozitul pe venit a avut o evoluţie ascendentă, înregistrând o creştere de 44,7% în termeni nominali şi de 0,6% puncte procentuale, ca pondere în PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite