Cheltuielile casei ard tot mai mult din bugete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreţinerea locuinţei a ajuns la o pondere de aproape 19% din consum Anul trecut, cheltuielile aferente locuinţei reprezentau 15,5% din totalul consumului gospodăriilor, pondere care a

Întreţinerea locuinţei a ajuns la o pondere de aproape 19% din consum

Anul trecut, cheltuielile aferente locuinţei reprezentau 15,5% din totalul consumului gospodăriilor, pondere care a crescut la 18,7% în prima parte a anului 2008.

Rezultatele anchetei privind veniturile şi consumul populaţiei din primul trimestru al acestui an, publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), evidenţiază modificări destul de substanţiale în structura cheltuielilor faţă de perioadele anterioare.

În primul rând, a crescut ponderea în bugetele de familie a costurilor aferente locuirii. Acestea sunt reprezentate de cheltuielile cu întreţinerea locuinţei (apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili), care au crescut de la 15,5 în 2007 la 18,7% în primul trimestru din 2008, urmate de cheltuielile pentru sănătate, care au ajuns la o pondere de 4,5% după ce în 2007 reprezentau 3,9% din total.

Cheltuim mai puţin pentru hrană şi haine

Ponderea cheltuielilor cu serviciile de telefonie, ca şi a celor cu transportul, a scăzut uşor, cu mai puţin de 0,5 puncte procentuale fiecare, ajungând în 2008 la 4,8% (comunicaţii), respectiv 5,7% (transporturi).

Potrivit datelor INS, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor au avut-o, şi în primul trimestru din acest an, alimentele, băuturile şi tutunul, însă procentajele respective sunt în scădere.

Educaţia şi recreerea, pe ultimul loc

Pentru produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice, ponderea în totalul cheltuielilor a scăzut de la 41,7% în 2007 la 40,3% în prima parte a lui 2008, iar pentru băuturile alcoolice şi tutun - de la 6,5 la 6,2%.

De asemenea, este mai mică şi ponderea cheltuielilor cu îmbrăcămintea, reprezentând 5,5% din totalul primului trimestru din 2008 (în 2007, familiile alocau 6,8% din buget pentru această categorie de produse).

Cele mai mici ponderi în totalul cheltuielilor sunt deţinute, potrivit INS, de educaţie (0,9%),hoteluri-restaurante (1,4%), recreere şi cultură (3,9%). Pentru alte "diverse produse şi servicii", sunt alocate cheltuieli în proporţie de 3,6%.

Per ansamblu, cheltuielile de consum reprezentau, în primul trimestru, 71,7% din total, în creştere uşoară faţă de proporţia înregistrată anul trecut. Acestora li se adaugă impozitele, contribuţiile, cotizaţiile şi taxele (15,9%, în creştere cu 9 procente), urmate de cheltuielile de producţie (8,7%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în 2007). Ponderea cheltuielilor destinate investiţiilor (depuneri în bănci, acordări de împrumuturi etc.) a scăzut de la 1,7% în 2007 la 1% în prima parte din 2008.

În concediu pleacă doar 15% din români

Referitor la familiile care pot face faţă cheltuielilor de întreţinere, INS notează că numai 6,7% din acestea şi-au putut permite, în 2007, înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, 15,7% cumpărarea unor produse electrocasnice şi 35,1% cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinţei a fost accesibilă pentru 18% din familiile care nu au restanţe la întreţinere, vizionarea de spectacole - pentru 12,4%, iar cumpărarea de cărţi, ziare, reviste - pentru 27,3%

Doar patronii pot să nu rămână restanţieri

Cu excepţia gospodăriilor ai căror capi de familie sunt patroni, celelalte categorii au - în diverse proporţii - probleme cu plata la timp a întreţinerii. Ancheta INS arată că 33% din salariaţi rămân restanţieri, la fel ca 51,9% din lucrătorii pe cont propriu, 65,7% din agricultori, 76,2% din şomeri şi 50,9% din pensionari.

Pe lângă întârzierile la plata întreţinerii locuinţei, capii de familie mai au probleme şi cu factura la energie (18% din totalul gospodăriilor), ca şi cu abonamentul radio-TV (aproximativ 10%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite