Cheltuielile din campania electorală vor încinge inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa electorală duce la cheltuieli publice tot mai mari, ceea ce constituie unul dintre riscurile de creştere a inflaţiei, reiese dintr-un studiu al UniCredit Ţiriac Bank. "Riscurile

Cursa electorală duce la cheltuieli publice tot mai mari, ceea ce constituie unul dintre riscurile de creştere a inflaţiei, reiese dintr-un studiu al UniCredit Ţiriac Bank.

"Riscurile înclină, în orice caz, spre o tendinţă ascendentă, în principal datorită unei creşteri încă rapide a salariilor, precum şi a cheltuielilor publice tot mai mari anticipate pentru cursa în alegeri. Dinamica preţurilor de consum ar putea fi influenţată şi de efectele mai puternice şi de lungă durată a şocurilor exogene negative asupra preţurilor alimentelor şi combustibilului de pe pieţele internaţionale. Alte ajustări în plus ale preţului reglementat al electricităţii şi gazelor naturale la utilizatorul final ar putea contribui la presiuni suplimentare asupra creşterii preţurilor", avertizează autorii studiului.

În analiza UniCredit se mai arată că inflaţia CORE-2 (care nu cuprinde preţurile administrate şi volatile) s-a accelerat la 7,0% de la an la an în martie, indicând faptul că presiunile induse de cerere se menţin încă ridicate. Excesul de cerere a fost susţinut şi de expansiunea puternică a creditelor, în creştere cu 66,6% de la an la an în februarie. "Expansiunea rapidă a cheltuielilor publice din ultimele două luni ale anului 2007 a contribuit semnificativ la menţinerea excesului de cerere, ducând astfel la înregistrarea unei tendinţe ascendente a preţurilor".

Analiştii UniCredit prognozează, pentru 2008, o creştere a PIB de 5,5% faţă de anul anterior, până la o valoare nominală de 135,5 miliarde de euro, un curs de schimb mediu de 3,6 lei/euro şi un deficit bugetar de 3% din PIB.

Inflaţia la sfârşitul anului ar putea, în opinia analiştilor băncii, să rămână "mult peste intervalul vizat de BNR (3,8 +/-1%), încheind anul la 5,8%".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite