Cheltuieli cu stocurile de sezon, acoperite din împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care trebuie să finanţeze stocuri sezoniere de marfă pot accesa credite constituite cu această destinaţie de către băncile comerciale. Împrumuturile se acordă clienţilor din

Companiile care trebuie să finanţeze stocuri sezoniere de marfă pot accesa credite constituite cu această destinaţie de către băncile comerciale. Împrumuturile se acordă clienţilor din categoria corporate ai băncilor.
Este considerată eligibilă plata stocurilor care au fost aprovizionate în perioada anterioară, fără a fi achitate, a celor care urmează să fie aprovizionate, plata cheltuielilor temporare/sezoniere aferente acestor stocuri, precum şi plata altor cheltuieli temporare ori sezoniere.
Împrumuturile pot fi contractate în lei şi/sau în valută.
Volumul creditului solicitat şi dobânda aferentă, în cazul clienţilor care desfăşoară activitate de comerţ, nu pot depăşi volumul încasărilor obţinute din vânzările de mărfuri pe o perioadă anterioară de 12 luni. Durata creditului este de maximum 12 luni, scadenţa se stabileşte în funcţie de termenele de recuperare a cheltuielilor şi de valorificare a stocurilor respective, fără a depăşi intervalul dintre două sezoane/cicluri de producţie naturale.
În documentaţia necesară obţinerii creditului trebuie să se regăsească cererea de scontare, semnată de persoanele autorizate să reprezinte legal societatea, ca şi diverse documente care atestă situaţia economico-financiară a societăţii bilanţ, contul de profit şi pierdere încheiate pentru ultimii doi ani, balanţa de verificare încheiată pentru ultima lună etc. Banca va solicita, după caz, raportul auditorilor firmei sau certificarea bilanţului conform reglementărilor legale în vigoare. S-ar mai putea solicita şi situaţia fluxului de lichidităţi (cash flow) aferent perioadei pentru care clientul contractează creditul, dar şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii generale.
În momentul semnării contractului de creditare, beneficiarul va semna un acord de consultare la Centrala Riscurilor Bancare şi va prezenta un certificat de atestare fiscală valabil, din care să rezulte creanţele bugetare restante la zi, atât la prima solicitare de credit, cât şi de câte ori se consideră necesar. Între garanţiile acceptate de finanţatori sunt amintite garanţiile reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca - şi garanţiile reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite