Certificatul de la fisc, o noua corvoada pentru patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obtinerea unui certificat de atestare fiscala - la timp - este o adevarata provocare pentru intreprinzatori, iar miza creste mai ales daca la mijloc este si participarea la o licitatie. Conform

Obtinerea unui certificat de atestare fiscala - la timp - este o adevarata provocare pentru intreprinzatori, iar miza creste mai ales daca la mijloc este si participarea la o licitatie. Conform Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, desi termenul legal pentru eliberarea unui atare atestat este de 5 zile, in proportie de 89 - 90 la suta din cazuri fiscul nu respecta acest termen, care ajunge chiar la 5 saptamani. Situatia cea mai dificila este in Bucuresti, si in special la sectorul 5 al Capitalei, unde, sustine Vasile Turcu, intreprinzator si vicepresedinte al CNIPMMR, "se lucreaza ca in 1907", cu pixul si registre voluminoase, unde gresesti chiar daca iti dai silinta sa fii corect. Pe langa intarzieri, intreprinzatorii reclama birocratia - faptul ca se cer prea multe documente, mare parte dintre ele deja in evidentele fiscului -, aglomeratia si numeroasele erori din fisele analitice, care ii scot datori chiar daca nu sunt. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR si seful unei societati de consultanta, care a cerut un asemenea atestat, spune ca, desi stie ca avea toate obligatiile platite la zi, a fost nevoit sa plateasca la fisc 30 de milioane - datorii de care nu avea cunostinta si pe care spera ca le va recupera ulterior. Intreprinzatorii vor ca, din moment ce ei isi platesc taxele si impozitele, fiscul sa-i respecte ca si contribuabili, sa-si indeplineasca obligatiile la timp si sa nu-i faca sa piarda licitatiile. De asemenea, cer o unificare a procedurilor la nivel de Bucuresti, dar si la nivel de tara, deoarece acum exista diferente mari intre cerintele sucursalelor din teritoriu, ba chiar doresc sa nu mai existe contactul direct intre firma si inspectorul fiscal.
Intreprinzatorii nu vin la fisc pentru a-si puncta obligatiile
Marea majoritate a intreprinzatorilor nu vin la fisc pentru a-si verifica obligatiile fiscale. La sectorul 5, 60 - 70 la suta din cei 20.000 de contribuabili persoane juridice nu au calcat niciodata la fisc de la infiintarea lor ca firma, ne-a declarat Daniela Juredie, director general al Administratiei fiscale sector 5 Bucuresti. Problemele apar cand au nevoie de un certificat de atestare fiscala, pentru a participa la un proiect sau la o licitatie. Atunci ies la iveala problemele acumulate in ani de zile, iar termenul legal de eliberare a certificatului de atestare fiscala, de 5 zile, nu mai poate fi respectat. Sefa fiscului de la sectorul 5 nu contesta erorile, dar acestea sunt de ambele parti. De exemplu, un contribuabil isi declara impozit pe dividende pentru persoane fizice, dar face plata pentru persoane juridice. Caz in care contribuabilul stie ca si-a facut plata, dar la fisc obligatia figureaza in continuare. De asemenea, pentru o firma care isi schimba adresa, dar nu si-a transferat si dosarul fiscal, respectarea termenului de 5 zile este imposibila, sustine d-na Juredie. Multi contribuabili figureaza cu debite astronomice pentru ca si-au declarat obligatiile in lei vechi (ROL), iar plata au facut-o ulterior in lei noi (RON), dar chiar si notificati de fisc intarzie sa vina. Intreprinzatorii nu trebuie sa se teama de amenzi, pentru ca exista procedura de indreptare. Fiscul are probleme si cu arhiva, care e departe de a fi electronica, cum ar vrea intreprinzatorii, si cu personalul, cu totul insuficient.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite