Certificatele de emisii vor creşte cu 15% costurile în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termocentralele pe cărbuni vor fi obligate să plătească pentru tonele de dioxid de carbon emise suplimentar zeci de milioane de euro Situaţia ţării la capitolul emisii de dioxid de

Termocentralele pe cărbuni vor fi obligate să plătească pentru tonele de dioxid de carbon emise suplimentar zeci de milioane de euro

Situaţia ţării la capitolul emisii de dioxid de carbon va fi afectată semnificativ de reducerea cotei de poluare, potrivit unui studiu finanţat de Banca Mondială.

Dacă anul 2007 a prins producătorii de energie descoperiţi la capitolul mediu, situaţia ar putea fi cu atât mai gravă în acest an.

Întrucât Comisia Europeană a decis reducerea cu 20,7% a cotei de emisii pentru ţara noastră în perioada 2008-2012, termocentralele vor fi nevoite să cumpere un număr şi mai mare de certificate de emisii pentru a se încadra în limitele impuse de Comisia Europeană. Ca şi alte state, guvernul român a contestat hotărârea Comisiei.

"O decizie în detrimentul autorităţilor române ar afecta semnificativ situaţia ţării la capitolul emisii", se arată într-un studiu efectuat de firma de consultanţă Arthur D. Little şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP), la solicitarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, preluat de NewsIn.

Studiul a fost finanţat de International Finance Corporation, divizie din cadrul Băncii Mondiale.

Termocentralele îşi reduc producţia

Potrivit sursei citate, noul plan al Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar atrage o creştere cu 15% a costurilor pentru producătorii români de energie. Vicepreşedintele pe probleme de energie al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Opriş, a declarat, pentru "Adevărul", că deocamdată nu poate face o evaluare a impactului costurilor cu mediul în preţul energiei. "Lucrăm la această analiză, am primit datele de la producători", a spus Opriş.

El a adăugat că termocentralele vor funcţiona şi în funcţie de costurile de mediu, pentru a polua astfel mai puţin şi a cumpăra mai puţine certificate.

Oficialul ANRE a afirmat în urmă cu ceva vreme că de la 1 iulie este aşteptată o majorare semnificativă a preţului energiei, din cauza costurilor de mediu ale producătorilor, pentru achiziţia de certificate de poluare, dar şi pentru conformarea la standardele de mediu. Dacă în 2007 certificatele de emisii erau cotate la câteva zeci de eurocenţi, anul acesta ele se tranzacţionează deja la valori de până la 25 de euro pe certificat.

Cea mai grea situaţie este a complexulului energetic Craiova, care anul trecut şi-a depăşit cota de emisii cu 1,3 milioane de tone de dioxid de carbon. Producătorul a fost astfel nevoit să cumpere tot atâtea certificate, care anul acesta ar valora, la un preţ de 25 de euro pe certificat, peste 33 milioane de euro.
În 2007, circa 40% din energia livrată în reţea a provenit din termocentrale pe cărbune, cea mai poluantă sursă de producţie a electricităţii, în mare parte din cauza echipamentelor învechite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite