Cererea scade, preţurile cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima parte a acestui an, consumul populaţiei a continuat să scadă, pe fondul scăderii veniturilor. Acest fenomen ar fi trebuit să ducă la ieftiniri, având în vedere scăderea continuă a cererii de mărfuri, dar statisticile oficiale arată că lucrurile nu s-au petrecut deloc aşa.

În luna mai 2010, preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,42%, de la 4,28% în aprilie. Pe componente, creşterea preţurilor din luna mai a fost determinată în mare parte de servicii, care s-au scumpit în medie cu 0,47% faţă de luna precedentă. Mărfurile nealimentare au înregistrat preţuri medii cu 0,2% mai mari faţă de aprilie.

Alimentele s-au ieftinit în medie cu 0,09%, fiind pentru prima dată din septembrie anul trecut când a fost raportată o ieftinire a acestor produse. În toamna trecută, preţurile la mărfurile alimentare scăzuseră cu 0,16%.

Rămânem în ţinta BNR

În luna mai, variaţii de peste un punct procentual ale preţurilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar şi la servicii aeriene şi telefonie, ale căror preţuri au crescut cu 1,11% fiecare. În cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%.

Banca Naţională a revizuit în urcare, în luna mai, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%. Ţinta anuală de inflaţie este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite