Cererea de locuinţe noi şi scumpirea materialelor accelerează construcţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele şapte luni din acest an, autorităţile locale au eliberat 25.467 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, faţă de totalul de 23.255 autorizaţii emise în aceeaşi

În primele şapte luni din acest an, autorităţile locale au eliberat 25.467 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, faţă de totalul de 23.255 autorizaţii emise în aceeaşi perioadă din anul precedent. Diferenţa de peste 2.200 de autorizaţii este pusă de specialişti pe seama cererii în creştere continuă a locuinţelor noi.
Potrivit datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică, suprafaţa totală a clădirilor rezidenţiale pentru care s-au acordat autorizaţii în perioada ianuarie-iulie 2006 este de 4,7 milioane metri pătraţi. Clădirile rezidenţiale cu o singură locuinţă au reprezentat peste 90% din totalul acestora - circa 24.910 autorizaţii. În mediul urban a fost eliberat un număr de 11.047 autorizaţii, pentru o suprafaţă totală de 2,7 milioane metri pătraţi. Pentru mediul rural au fost eliberate circa 14.420 autorizaţii, pentru o suprafaţă de 1,99 milioane metri pătraţi.
"Construcţiile noi sunt mai căutate datorită calităţilor acestora şi confortului sporit", explică Emilian Ciongaru, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Construcţii - "Familia". El estimează o creştere mai mare de preţuri din 2007 la materialele de construcţii, motiv pentru care mulţi dezvoltatori imobiliari preferă să investească încă de pe-acum în construcţia de locuinţe. În 2006, materialele de construcţii s-au scumpit cu 10-15% şi este de aşteptat ca în anul viitor preţurile acestora să explodeze.
În graficul alăturat este evidenţiată evoluţia lunară a numărului de autorizaţii de construcţie pentru clădirile rezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite