Cererea scăzută şi cursul de schimb, cauzele reducerii producţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii se aşteaptă, pentru luna în curs, la încetinirea ritmului de creştere a producţiei, principala cauză fiind insuficienţa cererii, invocată de 21% din repondenţii chestionaţi la

Managerii se aşteaptă, pentru luna în curs, la încetinirea ritmului de creştere a producţiei, principala cauză fiind insuficienţa cererii, invocată de 21% din repondenţii chestionaţi la elaborarea ultimului buletin de conjunctură al Băncii Naţionale a României.
Temperarea dinamicilor comenzilor va fi generată, consideră managerii intervievaţi, de restrângerile de portofoliu estimate a se produce în industria mijloacelor de transport, ca şi în producţia şi distribuţia energiei electrice, termice, şi a gazelor naturale. Nivelul necorespunzător al cererii va afecta până la 38% din numărul total al companiilor din aceste sectoare.15% din cei chestionaţi au indicat evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu euro drept cauză de limitare a producţiei, în timp ce 14% resimt influenţa negativă a blocajului financiar. Încetinirea producţiei este acompaniată de perspectiva scăderii ratei profitabilităţii - 18% din răspunsuri, în timp ce mai bine de jumătate (57%) din manageri întrevăd stabilitatea indicatorului. Cât priveşte viteza de creştere a exporturilor, majoritatea repondenţilor estimează menţinerea tendinţelor din luna iunie. Astfel, 28% din repondenţi anticipează majorarea acestui indicator, în vreme ce 19% prevăd diminuarea lui. În acelaşi timp, 44% din repondenţi cred că cererea externă nu va suferi modificări în luna iulie faţă de cea înregistrată în iunie. Nu trebuie uitată nici tendinţa de scădere, în continuare, a numărului de angajaţi, menţinându-se astfel soldul conjunctural negativ de 9 procente. Disponibilizări de personal sunt mai probabile, potrivit buletinului BNR, în domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice, termice, a gazelor, industriei textile, sectorului extractiv şi metalurgic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite