Cererea pentru producţia de aparate electronice s-a dublat în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul importurilor de bunuri de folosinţă îndelungată s-a înjumătăţit faţă de anul trecut

Companiile autohtone ce produc şi vând bunuri precum aparate radio sau de tv reuşesc să câştige teren în faţa importatorilor. După ce aceste bunuri au condus, în anii trecuţi, la dezechilibrul balanţei comerciale, producţia internă ar putea conduce la reducerea deficitului extern.
Firmele româneşti din industria bunurilor de folosinţă îndelungată îşi măresc volumul afacerilor în ritm rapid. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în primele zece luni ale anului curent, comenzile primite de aceste firme, atât din piaţa internă, cât şi din cea externă, au totalizat aproape 5,1 miliarde de lei noi (1,5 miliarde de euro). Comparativ cu perioada similară din anul precedent, valoarea solicitărilor primite de aceste companii a sporit cu peste 15%, ritmul fiind mai mare decât cel înregistrat la nivelul întregii industrii.
Comenzi de peste 350 milioane de euro în industria electronică
Printre cele mai dinamice ramuri ale economiei este regăsit segmentul producătorilor de echipamente electrice şi electronice. Deşi suma totală a comenzilor adresate acestor companii a fost de circa 350 milioane de euro, la sfârşitul lunii octombrie, comparativ cu situaţia din 2005, valoarea cererilor s-a majorat cu aproape 80%. În acest fel, companiile autohtone au reuşit să câştige o parte din cota de piaţă a importatorilor. Mai mult, chiar şi-au sporit şi vânzările la export. Astfel, în timp ce, în 2005, valoarea bunurilor aduse în ţară creştea cu 24% faţă de anul precedent, ritmul de majorare s-a diminuat la numai 11%, în primele zece luni ale lui 2006. Iar exporturile au accelerat de la o creştere de 3,9%, în 2005, la peste 7,4% la nivelul anului curent.
Mai mult chiar, datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată faptul că această ramură a economiei va accelera peste nivelul întregii industrii. Unul dintre motive ţine de faptul că producătorii de aparate şi echipamente electrice primesc comenzi şi în sistem lohn. Astfel, dacă în 2000, ponderea producţiei realizate în sistem de perfecţionare activă (lohn) era de circa 40%, pentru anul curent estimările indică un nivel de peste 45% din totalul activităţii industriei de echipamente.
Firmele de construcţii şi-au majorat profiturile în acest an
Pe lângă industria bunurilor de folosinţă îndelungată, şi alte ramuri ale economiei naţionale au sporit alert pe parcursul anului 2006, cum ar fi sectorul construcţiilor, care a contribuit cu 0,9 puncte procentuale la creşterea de 7,8% a produsului intern brut. Iar avansul a fost susţinut şi de producţia internă.
Ultimele date publicate de INS arată faptul că, la sfârşitul lunii octombrie, valoarea comenzilor primite de producătorii de construcţii metalice a sporit cu peste 23%, totalizând mai mult de 1,3 miliarde de euro. În acelaşi timp, firmele din segmentul materialelor de construcţii nemetalice au primit cereri în sumă de aproape 1,8 miliarde de euro, cu aproape 11% mai mult decât valoarea din primele zece luni ale anului trecut. În schimb, firmele din industria confecţiilor şi de încălţăminte pierd teren pe măsură ce comenzile externe se orientează spre alte zone cu costuri mai mici ale forţei de muncă China sau India. Spre exemplu, pe lângă faptul că exporturile acestor bunuri au rămas la acelaşi nivel din 2005, cererile primite de companiile din acest domeniu s-au majorat cu un ritm mai mic decât cel al inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite