Cererea de case, de cinci ori mai mare decât oferta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Necesarul de peste un milion de locuinţe la nivelul întregii ţări face ca oferta în acest domeniu să fie insuficientă. Cel puţin în Bucureşti, doar una din cinci persoane care solicită un

Necesarul de peste un milion de locuinţe la nivelul întregii ţări face ca oferta în acest domeniu să fie insuficientă. Cel puţin în Bucureşti, doar una din cinci persoane care solicită un apartament prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) este "servită". Motivul: lipsa terenurilor, care face imposibilă construcţia mai multor unităţi locative.
"Cererea de locuinţe ANL prin credit ipotecar este foarte mare. Cel puţin în această perioadă, la nivelul Capitalei, avem de patrucinci ori mai mulţi solicitanţi decât capacitatea noastră actuală de construcţie", ne-a declarat directorul general al ANL, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu se pot urgenta lucrările de construcţie constă în lipsa terenurilor. De altfel, tot de terenuri este legată şi preferinţa bucureştenilor pentru locuinţele ANL. "Puţine persoane îşi permit să investească şi în viabilizarea terenului pe care urmează să-şi construiască locuinţa. Or, la noi, parcelele de teren au toate utilităţile", explică Popescu. În plus, Agenţia construieşte la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă: 400550 euro/mp (inclusiv TVA), faţă de cel puţin 700800 euro/mp (TVA inclusă).

Parteneriate pentru obţinerea terenurilor
Această problemă pare să aibă însă şi o rezolvare pe termen relativ scurt. Ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a anunţat recent că, prin modificarea legislaţiei ANL, se vor putea încheia parteneriate cu societăţile private care deţin terenuri, pentru construcţia de locuinţe prin credit ipotecar. Firmele pot participa astfel la programul privind construcţia de locuinţe prin credit ipotecar în parteneriat cu ANL, pe baza unor contracte de asociere, dacă au activităţi în domenii precum construcţia de locuinţe sau drumuri, investiţii imobiliare, servicii de gospodărire comunală sau alimentare cu gaze şi energie electrică.

Condiţii "îmblânzite" la închiriere
Dacă în Bucureşti există cea mai mare cerere de locuinţe ANL prin credit ipotecar, solicitările din teritoriu sunt mai ales pentru locuinţe sociale, în vederea închirierii. De altfel, legislaţia din domeniu a fost modificată tocmai pentru a uşura accesul tinerilor la locuinţe ANL. Executivul a aprobat, recent, prin hotărâre de guvern, normele metodologice de punere în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 105/2005, care a modificat Legea de înfiinţare a ANL. Astfel, una dintre cele mai importante prevederi din actul normativ vizează prelungirea de la 35 de ani la 36 de ani a limitei de vârstă, până la care tinerii pot beneficia de repartizarea de locuinţe destinate închirierii. "Motivul prelungirii cu un an a limitei de vârstă constă în faptul că dosarul poate sta în stand-by o perioadă mai mare de timp", a explicat Popescu.

Bucureştenii, primii la creditele ipotecare
Bucureştenii sunt în topul românilor care au contractat un credit ipotecar/imobiliar în vederea achiziţionării/construcţiei unei locuinţe. Potrivit datelor recent furnizate de către Banca Naţională a României (BNR), Capitala deţine peste 35% din soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate la nivelul întregii ţări. Doar în perioada martie 2005 martie 2006, soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate în Bucureşti a crescut cu 70%, comparativ cu perioada similară a anului 2004, ajungând la aproximativ 570 milioane de euro.

Scandalul Henri Coandă nu a influenţat cererea
Solicitările de locuinţe construite de ANL prin credit ipotecar sunt crescute, în ciuda cererilor de retrocedare care au blocat pentru o perioadă lucrările din cartierul bucureştean Henri Coandă. "Cazul cartierului ANL Henri Coandă este ca şi rezolvat. Dosarul privind cererea de revendicare a unei suprafeţe de 26,5 hectare pe porţiunea de cartier din Voluntari este la Parchet. Noi avem documente care atestă faptul că acolo este un fals grosolan în acte", ne-a declarat Gheorghe Popescu. În schimb, în sectorul 1 nu mai sunt probleme, lucrările fiind în curs de derulare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite