Cerbul de Aur revine după 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cerbul de Aur readuce muzica de calitate în oraşul de la poalele Tâmpei. Pentru artiştii români, noua ediţie este o provocare, iar pentru public, o reîntoarcere la ceea ce aproape an de an a

Cerbul de Aur readuce muzica de calitate în oraşul de la poalele Tâmpei. Pentru artiştii români, noua ediţie este o provocare, iar pentru public, o reîntoarcere la ceea ce aproape an de an a fost tradiţie.

Titi Dincă, directorul festivalului, cunoscuta interpretă Mihaela Mihai şi Andra, câştigătoarea locului II din 2005, vorbesc despre importanţa festivalului şi despre ceea ce înseamnă el pentru un artist care urcă pe scena de la Braşov.

"Pentru mine, Cerbul de Aur a fost o intensă aventură profesională, un vârtej de emoţii, de dorinţe, de surprize, de responsabilităţi", spune Mihaela Mihai.

Deşi Cerbul de Aur nu a mai fost organizat din 2005, când câştigătoare a fost Linda, iubitorii muzicii nu l-au uitat.

"Am putut observa multă bucurie pe feţele unor oameni din diferite generaţii şi mult interes din partea unor oameni la care te aşteptai la alte tipuri de abordare atunci când au auzit că <> ", spune Titi Dincă.

După doi ani de absenţă nemotivată, festivalul se întoarce la Braşov, în perioada 3-7 septembrie

Muzica bună va răsuna din nou în oraşul de la poalele Tâmpei. Festivalul Cerbul de Aur revine în forţă la 40 de ani de la prima ediţie.

Cerbul de Aur readuce muzica de calitate pe scena din Braşov. Pentru artiştii români noua ediţie este o provocare, iar pentru public, o reîntoarcere la ceea ce aproape an de an a fost tradiţie.

"Scena Cerbului este un loc magic. Orice interpret sau trupă din România care este la festival intră inevitabil în istoria muzicală şi uneori chiar simpla participare este percepută ca un premiu", spune Titi Dincă, directorul festivalului despre ceea ce înseamnă el pentru un artist român.

"Cerbul de Aur este unul dintre cele mai importante concursuri de la noi. Pentru mine a fost o experienţă frumoasă, o provocare de a-mi arăta că se poate ce e mai bun la un nivel foarte înalt. Le urez baftă tuturor participanţilor din acest an", spune Andra, câştigătoarea locului II din 2005.

Un festival apreciat

Mihaela Mihai, cunoscuta interpretă care a participat la primele trei ediţii ale festivalului şi care a fost premiată cu menţiune spune că şi astăzi, Cerbul de Aur este "evenimentul major pentru genul muzicii pop sau uşoare, cum se numea înainte".

Comparându-l cu Festivalul Mamaia, interpreta crede că acesta este, incontestabil, mult mai profesionist decât cel de la Mamaia "care s-a degradat foarte mult".

"Totuşi, Cerbul de Aur nu mai are importanţa pe care o avea când am participat noi, nu pentru că nu ar fi la fel de frumos, ci pentru că s-a schimbat contextul politic şi economic. Atunci, era cea mai puternică ofensivă spre libertate, spre restul lumii. Nivelul său profesional nu avea concurenţă de-a lungul anului, cu atât mai mult cu cât lucrurile se petreceau la noi, pe teritoriul României.

În plus, în anii "60-"70, era moda festivalurilor internaţionale. Acum s-a mai diluat, în avantajul Eurovision care se umflă ca broasca din poveste, cu din ce în ce mai mulţi participanţi. Cerbul de Aur rămâne totuşi un suport elegant şi pozitiv pentru imaginea României, şi e foarte bine că se menţine", spune Mihaela Mihai.

Atât cunoscuta interpretă, cât şi Titi Dincă amintesc de iniţiatorul şi organizatorul primei ediţii a Cerbului de Aur, Tudor Vornicu, "o personalitate unică în istoria televiziunii române", cum îl numeşte Mihaela Mihai.

"În 1968, Tudor Vornicu a pus punctul pe i în materie de a asocia un program de televiziune cu un fenomen artistic de scenă, realizând ceea ce mai târziu Ricky Dandel numea <> ", adaugă Titi Dincă.

Pentru mine, Cerbul de Aur a fost o intensă aventură profesională, un vârtej de emoţii, de dorinţe, de surprize, de responsabilităţi
Mihaela Mihai

Cine va reprezenta România?

Duminică, în cadrul emisiunii "Taverna estival", are loc cea de-a doua semifinală în urma căreia vom afla numele altor doi artişti români care ar putea ajunge pe scena festivalului de la Braşov. Prima semifinală a fost câştigată de Provincialii şi Dragoş Chircu.

Ultima semifinală are loc pe 3 august. În finala din 10 august vor intra câte doi artişti din fiecare semifinală, dintre care vor fi selectaţi trei câştigători ce vor urca pe scena Cerbului de Aur.

La cea de-a 16 ediţie a festivalului vor participa 30 de concurenţi, 27 din străinătate şi trei din România.

În amintirea primelor ediţii ale concursului

La începutul anului, pe 1 martie, TVR a aniversat, printr-un spectacol de muzică şi divertisment, 40 de ani de la prima ediţie a Cerbului, desfăşurată la Braşov în 1968. La acest eveniment au fost prezente numeroase personalităţi care au trasat istoria sa, amintindu-şi de întâmplările prin care au trecut de-a lungul celor cincisprezece ediţii. Printre aceştia s-a aflat şi Mihaela Mihai, care a interpretat melodia "Truli", în amintirea ediţiei din 1970 a Cerbului de Aur.

"Pentru noi, artiştii din generaţia mea, Cerbul de Aur a însemnat consacrarea supremă în carieră. Cred că şi pentru cei de astăzi este la fel de important. Le doresc succes celor mai buni. Cred că lucrurile s-au copt suficient pentru a acorda loc de cinste cântăreţilor români adevăraţi, cu voce şi talent. Ne-am săturat toţi de impostura buricelor şi decolteelor fără glas. E un festival al muzicii, să iubim şi să onorăm muzica", declară Mihaela Mihai.

Titi Dincă spune că momentul de deschidere a festivalului din toamna acestui an va însemna în egală măsură o rememorare a şlagărelor Cerbului de Aur şi un demers creativ al artiştilor şi interpreţilor contemporani care au acceptat reorchestrarea unor şlagăre de neuitat.

"Avem în vedere şi organizarea unor întâlniri emoţionante între oamenii care au pus energie şi suflet în diferite ediţii ale Cerbului de Aur. Şi evident avem în vedere să tratăm punctual şi echilibrat trecutul şi prezentul Cerbului de Aur, numele şi performanţele legate de acest festival şi de ce nu, cu ajutorul seniorilor care cunosc mai mult şi mai bine decât cei mai tineri, viitorul Festivalului Cerbul de Aur".

S-a simţit lipsa Cerbului

Timp de doi ani, Cerbul nu a mai fost organizat. Titi Dincă crede că acesta le-a lipsit românilor. "Am putut observa multă bucurie pe feţele unor oameni din diferite generaţii şi mult interes din partea unor oameni la care te aşteptai la alte tipuri de abordare atunci când au auzit că <> . Entuziasmul şi deplina implicare a celor mai sonore nume de realizatori TVR specializaţi în divertisment, precum şi angajarea autorităţilor publice din Braşov în organizarea festivalului mă pot determina să afirm că Cerbul e dorit şi pe cale de consecinţă că a lipsit".

Mihaela Mihai nu era în ţară în perioada în care Cerbul nu a mai fost organizat. Spune însă că, din discuţiile cu oamenii, şi-a dat seama că festivalul le-a lipsit.

"După câte ştiu, întreruperea a fost într-o perioadă când locuiam la Paris. Nu am perceput bine efectul ei, dar, mai apoi, am primit diverse comentarii ale românilor şi ştiu că le-a lipsit mult. Rămâne evenimentul muzical cel mai respectat şi urmărit de români, după Festivalul George Enescu. Asta creează şi obligaţii morale şi profesionale pentru organizatori. Cred că românii sunt mândri de ele, în egală măsură, fiecare cu publicul său", spune Mihaela Mihai.

Istoric

Teatrul Dramatic din Braşov este gazda primei ediţii a Festivalului Internaţional "Cerbul de Aur", în martie 1968.

Un an mai târziu, Trofeul "Cerbul de Aur" este câştigat de Luminiţa Dobrescu.

Între 1972 şi 1992, festivalul a fost întrerupt.

Abia în 1996, după 27 de ani de peregrinări, Cerbul revine acasă datorită Monicăi Anghel.

Paula Seling, reprezentanta României în 2002, câştigă un nou trofeu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite