Centură de siguranţă cu şapte miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor lansează un program pe termen mediu care ar permite statului să se împrumute rapid de pe pieţele externe în situaţia unei crize politice. Din toamnă, Ministerul de Finanţe vrea să-şi asigure cash-ul de la investitori străini şi să rărească împrumuturile de pe piaţa internă. Pentru ce se pregăteşte?

Finanţele vor lansa, în septembrie, programul-cadru de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes), în valoare de şapte miliarde de euro, prin care va putea să tragă bani de pe pieţele externe atunci când va avea nevoie şi, de preferat, la dobânzi cât mai avantajoase. Dacă luăm în considerare că numai anul trecut avea de finanţat o datorie scadentă de două miliarde de euro într-o singură lună, nevoia devine evidentă.

Creditele interne sunt scumpe

Dincolo de nivelul datoriei, este importantă structura acesteia şi costurile de finanţare. Prin acest program, Finanţele vor să evite pe cât posibil împrumuturile pe termen scurt, preponderente în structura actuală.

Acestea sunt scumpe şi vulnerabile la şocurile interne. Băncile ştiu că statul are nevoie de bani, ştiu că economia încă bălteşte în recesiune şi că perspectivele nu sunt încurajatoare. Băncile mai ştiu că acordul cu FMI se va încheia în prima jumătate a lui 2011, iar prima zi de rambursare a împrumutului extern se apropie. Instituţiile de credit simt că scena politică este departe de a fi stabilă şi nici şocurile externe nu sunt excluse.

Toate acestea determină instituţiile de credit să negocieze dobânzile la titluri de stat de pe poziţii de forţă. Iar asta se vede în licitaţiile organizate de Finanţe. Tot mai multe oferte sunt respinse din cauza randamentelor mari, iar cea mai mare parte a banilor care intră în Trezoererie trebuie rambursată pe termen scurt.

Strategia potrivită

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că noul program este oportun şi indicat, în condiţiile în care viitorul apropiat ne va aduce o nevoie crescută de refinanţare a datoriei. „În situaţie de criză internaţională sau internă există riscul să nu te poţi refinanţa ca stat şi să intri în blocaj, mai ales când ai scadenţe atât de scurte. Şi nu cred că o nouă criză politică este un scenariu exclus în România", explică Dumitru.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că acest program oferă, în primul rând, predictibilitate. „Dacă România ar avea nevoie urgentă de 250 de milioane de euro, pe piaţa internă randamentul ar fi mai mare decât pe cea externă", spune oficialul. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite