Centrala nucleară de la Cernavodă rezistă la cutremurele care se pot produce în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce în România pot avea o intensitate maximă în intervalul de 7-7,5 grade, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, compania care operează centrala.

"În cazul unui cutremur, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, adică se asigură următoarele funcţii: oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară", potrivit oficialilor Nuclearelectrica.

Compania de stat notează că în România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare decât a celui care a avut loc vineri în Japonia, de 8,9 grade.

Tehnologia de securitate nucleară CANDU 6, utilizată de centrala de la Cernavodă, prevede două grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de acţionare diferite, amplasate în locaţii distincte şi cu surse de acţionare independente.

"Aceste caracteristici de securitate conferă suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4", se arată în comunicat.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de consorţiul EnergoNuclear, în care statul deţine participaţia majoritară, prin Nuclearelectrica. Din proiect mai fac parte Enel şi ArcelorMittal.

Energia nucleară, cea mai ieftină după cea hidro

De altfel, Lucian Biro, expert în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a declarat, pentru "Adevărul", că tehnologia folosită la Cernavodă este dintr-o generaţie superioară celei de la centralele cu probleme din Japonia.

În prezent, la centrala de la Cernavodă funcţionează două reactoare, care asigură circa 20% din producţia naţională de energie.

Energia produsă în unităţile nucleare are cel mai mic preţ după cea generată în hidrocentrale. Nuclearelectrica livrează electricitate în coşul pentru populaţie la un preţ de 122 de lei pe MWh, mai mic decât preţul total al coşului, care este de 157 de lei pe MWh.

Primul reactor a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar al doilea, în toamna anului 2007.

Unităţile 3 şi 4 ar putea fi funcţionale în 2018-2019.

România are în plan construirea unei a doua centrale nucleare, cu două reactoare a câte 1.100 de MW fiecare. Deocamdată, autorităţile au rămas la stadiul alegerii unui amplasament optim pentru acest nou proiect.

Citiţi aici mai multe despre planurile României privind realizarea celei de-a doua centrale nucleare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite