Cel mai mare randament din 2011: 65% la fondurile pe indici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia în fondurile pe indici a devenit în 2011 cea mai profitabilă metodă de plasament financiar. Fondurile pe indici (organisme de plasament colectiv care mizează pe indicii bursieri ai marilor pieţe financiare) au raportat la finalul anului 2011 un profit mediu net de 65%. Maximul, de peste 112%, a fost atins de un fond care mizează pe indicii pieţei bursiere din China.

Rezultatele pozitive din ultimul an au determinat investitorii să-şi dubleze în ultima jumătate a anului sumele plasate în cele nouă fonduri pe indici prezente în România (vezi mai jos tabelul cu fondurile şi randamentele acestora). Valoarea activelor celor nouă fonduri gestionate de administratorii portalului fonduripeindici.ro depăşeşte un milion de euro. Cea mai mare sumă investită este de 100.000 de dolari, dar există şi investitori cu 1.000 de dolari.

În curând, fonduri care mizează pe mărfuri

Pentru 2012, administratorii fondurilor intenţionează să-şi extindă activitatea la nivel internaţional. Potrivit lui Răzvan Pistae, mutarea business-ului în Londra ar putea fi o direcţie strategică pentru anul acesta: „Vom lărgi paleta de fonduri pentru a oferi investitorilor posibilitatea de a alege cea mai potrivită metodă de plasament pentru fiecare. De aceea în 2012 vom iniţia două fonduri pe mărfuri şi un alt fond care va investi în acţiunile foarte scăzute, dar cu profil mai mare de risc. Ne gândim să mutăm sediul tuturor fondurilor la Londra, pentru o mai mare accesibilitate a serviciilor“ a declarat Răzvan Pistae.
Fondurile închise  investesc preponderent în acţiuni care intră în componenţa coşului indicelui de referinţă, precum şi în alte valori mobiliare strict legate de indicele urmărit pe principiul similitudinii structurii acestui indice, a administrării prudenţiale, a diversificării şi diminuării riscului, conform normelor legale şi a politicii de investiţii a fondurilor.
Fondurile reprezintă produse de nişă care se bucură de mai multe avantaje, între care se numără comisioanele scăzute şi managementul performant al riscului.

Performanţa în anul 2011 a fondurilor pe indici:

DENUMIRE FOND                                   PERFORMANŢA 2011

FFB-SIMILAR INDEX DAX 30                 108,53%
FFB-SIMILAR INDEX DOW JONES        61,25%
FFB-SIMILAR INDEX CAC 40                  40,36%
FFB-SIMILAR INDEX FTSE 100              42,27%
FFB-HEDGING UMBRELLA FUND        75,89%
FFB-SIMILAR CHINA INDEX *                 112,32%
FFB-SIMILAR INDIA INDEX *                   109,51%
FFB-SIMILAR BRAZIL INDEX *                -2,80%
FFB-GLOBAL INDEX *                              -1,85%

* Fondurile de investiţii  FFB-Similar Brazil Index, FFB-Similar China Index, FFB-Similar India Index şi FFB-Global Index funcţionează începând din luna iulie 2011.
Sursa: www.fonduripeindici.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite