„Cel mai deştept băiat“, decuplat de la Hidro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat contractul semnat cu Energy Holding, care a generat pagube de 1,44 miliarde de lei în ultimii şase ani.

Încă un „băiat deştept" a fost deconectat de la energia ieftină primită de la Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat intrată în insolvenţă la 20 iunie. De data aceasta este vorba de Energy Holding, companie care a beneficiat ani la rând de o cantitate semnificativă de energie la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei. Compania avea al doilea cel mai mare contract de achiziţie de energie cu producătorul de stat, după Alro.

Decizia vine după ce negocierile dintre conducerea companiei şi Euro Insol, administratorul judiciar al Hidro, au eşuat. Remus Borza, mana­ging partner la Euro Insol, a declarat săptămâna trecută că se află în negocieri cu Energy Holding, că a primit o ofertă îmbunătăţită faţă de cea din luna mai, dar că aceasta nu conţine preţul agreat.

Energy Holding arată, într-un comunicat, că decizia de denunţare a contractului a fost luată după peste şapte luni de negocieri, în care Energy Holding „a dovedit bună- credinţă şi a venit, în permanenţă, în întâmpinarea cerinţelor Hidroelectrica". „Cu toate că echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor şapte luni de cel puţin trei ori şi negocierile au pornit de fiecare dată de la zero, reprezentanţii Energy Holding au dovedit flexibilitate în acceptarea modificărilor parametrilor esenţiali ai contractului", se arată în comunicat. Compania arată, de asemenea, că în prezent analizează toate mijloacele legale prin care poate reacţiona ca urmare a acestei decizii.

Preţuri mai mici cu 40%

Euro Insol arată că, în perioada de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate către Energy Holding a generat doar în perioada 2006 - mai 2012 o pierdere de aproximativ 1,44 miliarde de lei. Energy Holding a cumpărat anul trecut de la Hidro, prin contracte directe, 2,37 milioane MWh, la un preţ unitar de 130 de lei, în condiţiile în care preţul mediu reglementat era de 221,2 lei. Până la finele lunii mai din acest an, Energy a mai cumpărat 545.162 MWh, tot cu 130 lei/MWh, în condiţiile în care preţul pe piaţă era de 224,35 lei/MWh.

Astfel, compania beneficia de energie mai ieftină cu până la 40% faţă de preţul de pe piaţa reglementată. Instituirea clauzei de forţă majoră pe contractele Hidroelectrica, din cauza secetei prelungite de anul trecut, a lovit puternic afacerile Energy Holding, firmă care are ca obiect de activitate comercializarea energiei electrice. După ce în 2010 a obţinut un profit de aproximativ 3,6 milioane de euro, anul trecut a trecut pe pierdere, respectiv 8 milioane de euro.

„Băieţii deştepţi, dar răi", eliminaţi

Imediat după intrarea în insolvenţă a producătorului de energie, administratorul judiciar, Euro Insol, a început negocierile cu „băieţii deştepţi" în vederea creşterii preţului, dar şi pentru reducerea cantităţilor din contracte. În momentul declanşării procedurii de insolvenţă, Hidroelectrica avea zece contracte directe semnate cu Alro, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq RomEnergie, EFT Ag, Euro-P.E.C. şi EFT România.

Primul „băiat deştept" deconectat de la energia ieftină, prin denunţarea unilaterală a contractului de către administrator, a fost firma gălăţeană Euro-P.E.C. Compania, care avea semnat unul dintre cele mai mici contracte cu Hidro, avea restanţe de 37 de milioane de lei pentru perioada ianuarie-iunie 2012. Ulterior, conducerea Euro-P.E.C. a propus administratorului judiciar un plan de eşalonare a datoriei.

Administratorul Hidroelectrica a mai denunţat săptămâna trecută contractele directe semnate cu EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie.

Alro, un caz special

Până în prezent, Electromagnetica este singurul „băiat deştept" care a acceptat majorarea preţului la care cumpără energie de la Hidro. Compania producătoare de aparatură şi instrumente de măsură a acceptat un preţ foarte apropiat de cel de pe piaţa reglementată, adică de aproximativ 200 lei/MWh.

Negocierile cu Alro sunt încă în plină desfăşurare. Remus Borza declara săptămâna trecută că, cel mai probabil, negocierile cu producătorul de aluminiu de la Slatina se vor prelungi până la sfârşitul lunii, întrucât vorbim de o companie cu mii de angajaţi. „Cu Alro va fi ceva mai complicat, probabil se vor întinde discuţiile până săptămâna viitoare. Este un consumator foarte mare, are 5.000 de angajaţi, este vorba de industrie. Dar asta nu înseamnă că acceptăm oferta îmbunătăţită facută săptămâna trecută. Nu are decât să le ofere statul subvenţii, dar nu Hidro", a spus Borza în urmă cu o săptămână.

40% este diferenţa dintre preţul energiei din contractul Energy Holding şi cel de pe piaţa reglementată.

Buzăianu, omul din spatele Energy Holding

Energy Holding a fost deţinută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre „băieţii deştepţi" din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluată de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este înregistrată în Olanda. Surse din piaţă spun că în spatele companiei s-ar afla tot Buzăianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite