Cecurile, instrumente de plată pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dezvoltare a sistemului electronic de plăţi (SEP), respectiv evidenţa şi decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat. Prin SEP, plăţile pot fi iniţializate şi finalizate pe parcursul

dezvoltare a sistemului electronic de plăţi (SEP), respectiv evidenţa şi decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat. Prin SEP, plăţile pot fi iniţializate şi finalizate pe parcursul aceleiaşi zile bancare, în multe cazuri, în numai câteva ore. Transmiterea electronică a instrucţiunilor de plată reduce birocraţia şi comisioanele bancare, astfel că - mai devreme sau mai târziu - acestea vor înlocui actualele plăţi scripturale, efectuate prin cecuri, bilete la ordin etc.
"Există propunerea să automatizăm tranzacţiile prin cecuri, care implică o serie de costuri suplimentare. După ce membrii Consiliului de Administraţie al ARB vor ajunge la un punct de vedere comun, vom prezenta BNR o poziţie oficială", a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Băncilor. El a mai adăugat: "Cecurile folosite în ţara noastră în acest moment, ca valoare, nu acoperă sume mai mari de 52-53 milioane de lei vechi fiecare (1.500-1.600 de euro). Prin urmare, fie automatizăm cecul, cel puţin la nivelul ordinelor de plată de mică valoare, fie renunţăm la el".

"Aceasta nu este o reformă"
Experţii în economie nu sunt nici deranjaţi, dar nici entuziasmaţi de perspectiva eliminării instrumentelor "clasice" de plată.
Prin asemenea măsuri "se va restrânge doar numărul operaţiunilor, acestea urmând să fie direcţionate către plăţile electronice, dar aceasta nu este o reformă", ne-a declarat economistul Luca Gherasim. El observă că "electronizarea se va aplica unui singur tip de plată, iar circulaţia banilor va fi înlocuită cu circulaţia informaţiei".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite