Cea mai mică inflaţie de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media anuală a scumpirilor a coborât, în septembrie 2011, la 3,45%, nivel de care România s-a mai apropiat doar în martie 2007 (3,66%), revenind în ţinta BNR.

Septembrie 2011 a fost a patra lună consecutivă în care preţurile de consum au scăzut, astfel că media anuală a ajuns la minimul-record de 3,45%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Graficele oficiale arată că rata inflaţiei - media generală a scumpirilor - nu a mai avut în perioada postdecembristă un nivel atât de scăzut, ultimul record de acest fel fiind atins doar în luna martie a anului 2007, când media coborâse puţin sub 3,7%.Cât priveşte ţinta Băncii Naţionale a României (BNR), inflaţia a mai intrat în marja de atenţie doar în luna decembrie a anului 2006 - BNR a stabilit ţinte anuale de inflaţie în 2005.

Campioni la scumpiri, apoi la ieftiniri

Dacă în primele luni ale acestui an cartofii, fasolea şi legumele ţineau topul scumpirilor, acum aceleaşi sortimente sunt în topul ieftinirilor. Faţă de luna august, preţurile din septembrie au fost, în medie, cu 0,21% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, iar preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 0,2% şi tarifele pentru servicii au crescut cu 0,56%. În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la cartofi (35%), dar şi la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.

Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 5,5%. Faţă de luna decembrie, media generală a scumpirilor a fost de 1,82% (un alt minim-record pentru intervalele similare din anii trecuţi), pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,75% şi al scumpirii mărfurilor nealimentare cu 3,58%, respectiv a serviciilor -cu 2,52%. Comentând ultimele raportări privind preţurile de consum, economiştii ING Bank România consideră că „dezinflaţia înregistrată în momentul de faţă este temporară". 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite