Ce trebuie să ştii când foloseşti cardul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă alegi să-ţi petreci concediul în Austria, te poţi descurca şi fără numerar, ci doar cu cardul. În Italia, trebuie să ştii că vânzatorii nu ţin întotdeauna POS-ul la vedere, iar în Turcia şi Grecia ai nevoie de cash pentru transport 

Peste un milion de români aleg să-şi petreacă anual concediul în străinătate. Cele mai frecventate destinaţii de turiştii români sunt Turcia, Grecia, Croaţia, Italia şi Austria. Chiar dacă plata prin card este o tehnică uzuală în aceste ţări, cei care aleg să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare trebuie să ştie că în fiecare locaţie există anumite particularităţi privind utilizarea cardului, atrag atenţia specialiştii MasterCard Europe.

De exemplu, Turcia este cunoscută pentru dezvoltarea intensă a industriei cardurilor şi pentru tehnologiile sale inovatoare. „Băncile turceşti deschid filiale speciale pe timpul verii şi ATM-uri temporare în destinaţiile de vacanţă, aşa că cei care au un card la ei, nu vor duce lipsă de numerar“, se arată într-un studiu MasterCard Europe. În plus, turcii dispun de terminale POS (Point of Sale) mobile, astfel încât nota de plată la restaurant poate fi plătită chiar la masă. În schimb, turiştii care închiriază o maşină şi călătoresc în afara oraşului ar trebui să aibă la ei şi numerar. Şi în Grecia, zonele turistice oferă acceptare aproape în totalitate, iar de cash este nevoie doar pentru taxele de transport şi bilete.

 În Italia, POS-urile nu sunt la vedere

Chiar dacă majoritatea comercianţilor din Italia deţin tehnologia necesară pentru acceptarea plăţii prin card, POS-urile nu sunt întotdeauna la vedere, de aceea, cel mai bine ar fi ca turistul să întrebe vânzătorul despre această modalitate de pată. „Dacă întâlnesc comercianţi la care nu văd terminale POS pe tejghea, turiştii trebuie să ştie că şi în aceste locuri cardurile sunt acceptate la plată. Se obişnuieşte însă ca proprietarii să ascundă terminalele POS pentru că li se pare că aceste dispozitive tehnice strică aspectul magazinului lor, atent aranjat“, explică specialiştii MasterCard Europe. În plus, în Milano, turiştii pot achita cu dispozitive PayPass, care permit ca plăţile de valoare mică să fie făcută doar prin trecerea cardului prin faţa cititorului instalat la comercianţi. În Croaţia, vânzătorii ambulanţi, standurile de ziare şi gustări şi taxiurile sunt singurele excepţii unde turiştii trebuie să verifice înainte dacă pot plăti cu cardul. În plus, aici, vânzătorii nu dau rest de una sau două lipa (0,01 sau 0,02 kune – moneda naţională). Astfel, turistul poate achita suma exactă numai prin card.

Austria, ţara în care te descurci fără cash

În zonele turistice din Austria acceptarea nu este o problemă, iar dacă turiştii au doar un card în portofel, se vor descurca şi fără numerar. „În parcări, fie în clădiri, fie pe stradă, ca şi în mijloacele de transport în comun, cardurile sunt acceptate ca modalitate de plată“, se arată în studiul Mastercard. În plus, unele automate cu produse pot chiar să verifice vârsta posesorului de card, de exemplu atunci când acesta cumpără ţigări.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite