UPDATE Adunarea creditorilor a votat planul de reorganizare al Flanco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Creditorii retailerului de produse electrocasnice şi IT Flancoau aprobat astăzi planul de reorganizare al companiei. În caz contrar, Flanco ar fi intrat direct în faliment, potrivit reprezentanţilor Casei de Insolvenţă Transilvania, care se ocupă de reorganizarea companiei.

UPDATE

Planul de reorganizare al Flanco a fost aprobat de creditori. Bazat pe vânzările actuale, Flanco îşi propune pentru 2011 atingerea unei cote de piaţă de 10%, urmând să realizeze o cifră de afaceri de 110 milioane euro, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, planul a fost aprobat în unanimitate de către cele patru grupe de creditori.

Compania a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă la 10 decembrie 2009, iar planul de reorganizare a fost aprobat după opt luni.

Datorii de 12 milioane de euro doar la bănci

În prezent, retailerul Flanco are datorii de aproximativ 23 de milioane de euro, la diverse companii, dar şi către bugetul de stat. Totuşi, ca parte a procesului de insolvenţă, creditorii vor putea recupera în total între 10 şi 14 milioane de euro, în funcţie de rezultatele financiare ale companiei în următorii trei ani. Cele mai mari datorii sunt către UniCredit Ţiriac Bank şi BRD.


La sfârşitul lui iulie, Flanco a anunţat ieşirea din insolvenţă. Atunci, Casa de Insolvenţă Transilvania, care se ocupa de reorganizarea companiei, spunea că retailerul de produse electronice şi electrocasnice a reuşit o scădere a costurilor operaţionale lunare de la şapte milioane de lei la doar patru milioane de lei. Preţul plătit?  Flanco avea 1.500 de angajaţi în 2008, a ajuns la 700 la sfârşitul lui 2009, iar ca parte a reorganizării s-a mai renunţat la alţi 200 de oameni anul acesta.


Suprafaţa netă de vânzare a scăzut şi ea de la 45.000 de metri pătraţi la finele anului trecut, la aproximativ 31.000 de metri pătraţi în prezent. Flanco avea 74 de magazine la finalul lui 2009, a închis opt magazine anul acesta şi a deschis alte cinci, urmând să mai inaugureze încă cinci spaţii de vânzare.


Ce se întâmplă dacă nu se aprobă planul de reorganizare?


Reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cioncă spune că retailerul va intra direct în faliment, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. “Când am prezentat planul de reorganizare am anunţat că există deja doi investitori care vor să preia Flanco”, spune Cionca. La finele lui iulie, el arată că, la 24 septembrie, unul dintre cei doi vor prelua pachetul majoritar al retailerului.

Potenţialii cumpărători ai Flanco

Printre cei interesaţi de preluare pachetului majoritar al Flanco se numără Dan Adamescu, unul dintre actualii acţionari, Lorand Szarvadi - acţionarul minoritar al retailerului concurent TechnoMarket Domo - sau un grup de comerţ asiatic, potrivit unor surse din piaţă, citate de Ziarul Financiar. Publicaţia mai precizează faptul că Peter Kelner, care deţine reţeaua de electrocasnice Eldorado din Rusia, s-a interesat de Flanco. El mai controlează fondul de investiţii PPF, care este prezent în România prin compania de asigurări Ardaf.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite