Ce poate face pentru noi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Chişinău se oferă să medieze negocierile dintre România şi Rusia pentru ieftinirea gazelor şi modificarea convenţiilor care nu sunt favorabile ţării noastre.

După mai mulţi ani în care relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova au avansat prea puţin sau chiar deloc, cum ar fi cazul domeniului energetic, a venit vremea reluării lor.

Aceasta pentru că şi noi avem nevoie de Republica Moldova, dar şi Chişinăul depinde în mare parte de deciziile luate la Bucureşti. Astfel, moldovenii vor să
adere la UE, iar cei mai importanţi vecini care îi pot trage acolo suntem noi. România, pe de altă parte, are şi ea interese în Est, mai ales în Rusia, de unde provine un sfert din gazul consumat de români.

România importă gaze la un preţ uluitor, al doilea cel mai mare din UE după Italia, adică circa 495 de dolari pe mia de metri cubi. Aceasta în condiţiile în care cele mai multe state din UE plătesc în jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Preţul atât de mare pe care îl plătim se datorează în principal faptului că producţia internă de gaze a României costă de trei ori mai puţin decât gazul importat de noi de la ruşi.

„Nu suntem prea mici"

„În primul trimestru al acestui an, preţul gazelor ruseşti pentru noi a fost de 390 de dolari şi ceva pe mia de metri cubi. Desigur, este un preţ simpatic în raport cu preţul la care importă România, dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif, astfel că tariful la consumatorii finali la noi e mai mare decât în România", a spus vicepremierul de la Chişinău, Valeriu Lazăr, care este şi ministru al Economiei.

El a participat la reuniunea Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, care a avut loc la Bucureşti, la finele săptămânii trecute.Astfel că moldovenii se oferă să ne ajute să obţinem şi noi un preţ mai bun.

„Noi ne simţim confortabil în relaţia cu Rusia şi ne oferim să fim mediatori între Gazprom şi România. Avem proiecte energetice comune cu Gazprom care ar putea fi interesante şi pentru România. Avem proiecte comune care ne permit să avem o relaţie bună şi să putem ajuta şi România. Nu suntem prea mici, ci suntem flexibili şi inteligenţi", a subliniat ministrul moldovean.

Lazăr a precizat că România este singura modalitate prin care Republica Moldova se poate conecta la proiectele care vizează infrastructura de transport al gazelor care vor fi construite în regiune, lucru foarte important pentru Chişinău, care este dependent de gazul rusesc.

La rândul său, fostul ministru român al Economiei, Lucian Bode, a precizat că proiectul gazoductului Ungheni-Iaşi, în valoare totală de 20 de milioane de euro, se află într-unstadiu final al exproprierilor şi va fi gata în cel mai scurt timp. El a mai precizat că Republica Moldova urmăreşte să se conecteze la sistemul european de reţele electrice ENTSOE.

„E timpul să trecem de la podurile de flori la podurile energetice", a afirmat Bode. Lazăr a menţionat că toate aceste proiecte de interconectare cu reţelele europene de gaze şi electricitate sunt importante în perspectiva viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Cum scăpăm de Curtea de Justiţie

România trebuie să modifice o convenţie semnată cu Rusia, potrivit căreia noi nu putem vinde mai departe către o altă ţară gazul importat de la ruşi. Acest lucru, în schimb, contravine legislaţiei europene, adeptă a liberei circulaţii a mărfurilor.

Astfel că împotriva României a fost declanşată de acum câţiva ani o procedură de infringement care a ajuns toamna trecută în ultima fază, respectiv ţara noastră a fost chemată în instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie. Dacă nu negociază cu ruşii modificarea de urgenţă a convenţiei, România riscă să primească amenzi uriaşe.

Conexiune cu Bulgaria

În urmă cu două săptămâni, premierul moldovean, Vlad Filat, s-a întâlnit cu omologul său din Bulgaria, Boyko Borisov. Ambele ţări depind de gazul rusesc în proporţie mai mare de 90%, astfel că sunt interesate de surse alternative de aprovizionare.

Ei au susţinut că-şi pot interconecta sistemele de gaze din ţările lor prin intermediul României, iar conducta Ungheni-Iaşi ar putea fi conectată de cea care va lega România de Bulgaria, Giurgiu-Ruse.

"E timpul să trecem de la podurile de flori la podurile energetice."

Lucian Bode fost ministru al Economiei

"Noi ne simţim confortabil în relaţia cu Rusia şi ne oferim să fim mediatori între Gazprom şi România."

Valeriu Lazăr ministrul Economiei din Republica Moldova

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite