Ce curs e corect pentru economia României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii băncilor cred că actualul curs valutar, de 4,1 lei/euro, este adecvat stării economiei, în timp ce analiştii şi liderii mediului de afaceri vor un leu mai slab. Productivitatea a crescut peste salarii, dar puterea de cumpărare este scăzută. De aceea, opiniile economiştilor privind cursul corect oscilează între 3,9 şi 4,8 lei/euro.

La scurt timp după ce liderii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi-au exprimat opinia că „un curs valutar echilibrat ar trebui să fie de 4,7-4,8 lei/euro", guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a ieşit cu o replică potrivit căreia cursul corect ar fi mai degrabă spre 4 lei.

„Oamenii de afaceri şi-au asumat părerea celor de la Economist Intelligence Unit, cu sediul la Londra, care vorbeau despre 4,7-4,8 lei/euro. Dar nu trebuie să facem decât un pas - foarte aproape, tot în Londra - şi îi vom întâlni pe cei de la Barclays, care vorbesc de 4 lei/euro pentru România. Eu cred că acest curs ar fi, în orice caz, mai bun", a spus ieri Isărescu, în deschiderea unui seminar pe tema politicilor monetare.

Fundamentele arată bine. Care fundamente?

Săptămâna trecută, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, declarase că întărirea leului „este inacceptabilă pentru o ţară aflată în criză" şi cerea o slăbire a monedei naţionale astfel încât să se detensioneze economia. În cadrul unui minisondaj în rândurile economiştilor, am încercat să aflăm care ar fi, de fapt, cursul cel mai bun pentru economia României. Iată câteva răspunsuri:

-  Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, estimează că un curs de echilibru ar fi undeva la 3,9-4 lei/euro, pentru că „productivitatea în economie a crescut mai mult decât salariile, iar evoluţia pieţei valutare ne este oarecum favorabilă"

- Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, arată că „deficitul de cont curent a scăzut, ca şi cel bugetar, iar productivitatea a câştigat teren faţă de salarii, astfel că actuala cotaţie de 4-4,15 lei/euro este apropiată de ceea ce în teorie se numeşte curs de echilibru"

- Dragoş Cabat, analist financiar, estimează că 4 lei/euro este „cursul la care, pentru a fi unul de echilibru, deficitul de cont curent ar trebui să fie generat numai de investiţiile de capital", astfel că „leul de acum este cel echilibrat, mai tare nu are voie să fie".

- Ilie Şerbănescu, analist economic, este mai puţin optimist şi se întreabă „care fundamente - consumul fără producţie, hipermarketurile fără fabrici, băncile fără economie reală, maşinile fără autostrăzi? Bazându-se pe aşa ceva, leul nu poate să fie breaz, iar conducerea Băncii Naţionale, care îl întăreşte în mod artificial, face mult rău economiei. De aceea, opinia celor de la AOAR (n.r. - 4,8 lei/euro) mi se pare mai apropiată de realitate decât estimările bancherilor"

- Mircea Coşea, profesor de economie, crede că un curs de 4,6-4,7 lei/euro „ar reflecta corect raportul dintre productivitate şi eficienţă, iar o economie în cădere nu poate să susţină în mod real actualul curs. Ar fi, într-adevăr, sacrificate economiile celor care au credite, dar am sprijini exporturile şi crearea de locuri de muncă - un act cu necesitate morală şi de interes general". 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite