Ce credite putem lua cu venitul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un venit de 2.000 de lei, disponibilul pentru rate ar fi de 700 de lei. Cu această rată lunară putem cere din bancă maximum 27.000 de euro.

Noile norme de creditare emise de Banca Naţională a României pentru împrumuturile de nevoi personale îi determină pe bancheri, dar şi pe brokerii din sistemul bancar să creadă că unele instrumente de finanţare vor dispărea. Altele vor suferi un anumit impact de scădere cuprins între 20% şi 70%. Calculele realizate la solicitarea „Adevărul" de către experţii companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance arată că o familie care câştigă un venit mediu pe economie de aproximativ 2.300 de lei poate dispune de o sumă echivalentă cu 700 de lei pentru plata ratelor, astfel că se va califica pentru un credit de cel mult 27.000 de euro.

Este vorba despre un împrumut pentru achiziţii imobiliare contractat pe 30 de ani la o dobândă anuală efectivă de 6,5% pe an. Cel mai puternic afectat va fi creditul pentru nevoi personale în euro cu ipotecă. În acest caz, dacă beneficiarul dispune doar de 700 de lei pentru plata lunară a ratelor, el ar putea să contracteze cel mult 8.600 de euro pe o perioadă de maximum cinci ani.

Creditul de consum cu ipotecă, pe făraş

„Pentru o astfel de sumă, nu-şi va mai pune nimeni casa ca garanţie, mai ales că fără garanţie ar putea contracta 6.500 de euro", ne-a explicat Traian Stancu, ofiţer-şef de credite în cadrul Kiwi Finance. Calculele acestora mai arată că solicitantul ales de noi ca model (cu 700 de lei disponibili pentru plata ratelor lunare) poate contracta un credit de nevoi personale fără garanţie de cel mult 28.000 de lei, atât în valută, cât şi în moneda naţională, impactul riscului valutar fiind practic nul în acest caz.

De asemenea, pentru achiziţiile imobiliare solicitantul nostru poate obţine cel mult 27.000 de euro dacă se împrumută în valută, respectiv 87.500 de lei dacă se împrumută în moneda naţională.

„Cred că, în condiţiile noilor norme impuse de BNR, creditul de consum în valută cu ipotecă va dispărea, în schimb nu va fi afectat în niciun fel creditul în lei. Vestea bună este că pe piaţa imobiliară preţurile au coborât suficient pentru ca familiile cu venit mediu să-şi poată permite un credit pentru a cumpăra două-trei camere, şi asta va impulsiona piaţa creditelor pentru locuinţe", a declarat Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance. 

info
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite