Ce condiţii a pus FMI pentru a ne acorda ultima tranşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea salarizării în sectorul bugetar, aprobarea bugetului pe anul viitor şi reforma pensiilor sunt printre condiţionalităţile care ar putea amâna eliberarea în luna ianuarie a ultimei tranşe de la FMI, în valoare de circa 900 de milioane euro. Iniţial, banii de FMI trebuia să ajungă în victeria statului român la mijlocul lunii decembrie.

"Una dintre condiţionalităţi este, de exemplu, aprobarea părţii a doua a legii salarizării unice. Vrem să fim de acord cu autorităţile şi să aprobăm bugetul pentru 2011. Autorităţile au spus că bugetul poate fi aprobat la finalul lunii decembrie şi, atunci, vom merge la board în ianuarie pentru a avea timp să aprobe Guvernul", a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori. Reprezentanţii celor două instituţii internaţionale evită să prezinte în clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.

"Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu existe ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective", a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti

"Faptul că s-a trimis o scrisoare de pre-infrigment pentru modul de implementare a directivei europene privind contractele de credit pentru consumatori, înseamnă că există un risc, că s-au observat probleme, şi există posibilitatea de declanşare a procedurii de infrigment, dar eu cred ca problemele se vor rezolva. Este important să înţelegeţi cum este cu procedura de infrigment. este o procedură juridică prin care ne asigurăm că fiecare ţară este în linie cu legislaţia europeană. Suntem în etapa în care CE a trimis o scrisoare autorităţilor române şi aşteptăm o scrisoare, ca răspuns la cererea noastră. Vom analiza răspunsul autorităţilor şi modul de implementare şi vom vedea, dar noi avem încrederea că lucrurile se vor rezolva", a declarat şi Istvan Szekely, şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite