Câtă electricitate vom consuma în zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de energie al României va creşte cu 26% până în 2020, potrivit estimărilor Transelectrica pe baza evoluţiei economice. Centrala OMV Petrom de la Brazi este singurul nou producător de energie care va fi pus în funcţiune cu certitudine până în 2020.

Consumul naţional de energie este unul dintre indicatorii care oglindesc cel mai bine evoluţia unei economii. Operatorul sistemului energetic românesc, Transelectrica, a revizuit prognozele privind evoluţia consumului de energie în următorii ani, în condiţiile în care şi estimările privind PIB-ul ţării s-au modificat.

Astfel, ultima evaluare a Comisiei Naţionale de Prognoză, din noiembrie 2010, arată un ritm mai lent de revenire a economiei faţă de prognozele anterioare, adică o creştere de 1,5% a PIB-ului în 2011, 3,9% în 2012, 4,5% în 2013 şi 4,7% în următorul an. În aceste condiţii, Transelectrica a alcătuit trei scenarii de evoluţie a consumului de energie, care nu diferă însă foarte mult.

În scenariul de bază, este aşteptată o majorare de 1,2% a consumului pentru 2011, urmând ca, până în 2020, creşterea anuală să fie de 2,5%. Se va ajunge astfel ca, peste zece ani, consumul de electricitate al ţării să crească cu 26% faţă de anul acesta, ajungând la 64,8 TWh, faţă de 51,4 TWh în 2010. Datele figurează în Planul de perspectivă a reţelei electrice de transport, elaborat de Transelectrica.

Unde va fi cea mai mare cerere

Cele mai mari creşteri ale consumului, adică peste media la nivel naţional, se vor înregistra în Bucureşti şi în marile centre urbane, precum Braşov, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Tulcea, potrivit solicitărilor de avize tehnice de racordare.

Totodată, în perioada 2010-2019, vor fi închise definitiv unităţi termo cu o putere de 2.578 de MW. Aceasta pentru că grupurile au atins durata de viaţă, dar şi din cauza eficienţei reduse sau a faptului că nu se încadrează în cerinţele Uniunii Europene privind poluarea. „Programele menţionate sunt o consecinţă a faptului că 80% din grupurile termoenergetice au durata de viaţă  depăşită", au arătat reprezentanţii Transelectrica.

În ceea ce priveşte intenţiile de instalare de grupuri noi, conform informaţiilor transmise de producătorii existenţi, acestea însumează o putere de circa 3.900 de MW. „Proiectele anunţate sunt însă incerte, în special în contextul în care sectorul de producţie urmează a fi reorganizat la începutul perioadei analizate", mai spun oficialii Transelectrica, referindu-se la intenţia Guvernului de a înfiinţa două companii energetice-gigant.

Tarniţa şi reactoarele 3 şi 4 nu sunt sigure

În acest context, Transelectrica a luat în consideraţie două scenarii. Interesant este că singura nouă capacitate de producţie care figurează în scenariul ce cuprinde planurile sigure este centrala pe care OMV Petrom o construieşte la Brazi, judeţul Prahova, funcţională din a doua parte a anului viitor.

Nici reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi nici hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa nu apar la capitolul puneri în funcţiune considerate sigure până în 2020, ci doar în al doilea scenariu, alături de 3.500 de MW în turbine eoliene şi alte hidrocentrale noi de 500 de MW. Se aşteaptă, de asemenea, noi centrale de 2.365 de MW pe hidrocarburi, 880 de MW pe huilă şi 75 de MW pe lignit până în 2014.

Mai puţine eoliene decât ne aşteptam

Oficialii Transelectrica arată, în Planul de perspectivă a reţelei electrice de transport, că documentul din acest an are un element caracteristic, şi anume interesul mare pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile.

La capitolul turbine eoliene, Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru peste 30.000 de MW, cea mai mare parte dintre aceste proiecte urmând să fie amplasate în Dobrogea şi Moldova, iar o mică parte - în Banat. Însă faptul că sursa eoliană este fluctuantă şi, mai mult, concentrată în anumite zone face imposibilă realizarea tuturor acestor proiecte.

„Având în vedere cererea de consum din sistemul energetic naţional şi efortul investiţional implicat, este de aşteptat ca numai un procent relativ mic din aceste proiecte să se concretizeze", adaugă reprezentanţii Transelectrica.

Potrivit acestora, până în 2014 vor fi instalate turbine eoliene de 2.500 de MW, iar în perioada 2014-2019, alţi 1.000 de MW eolieni. Aceste estimări sunt mai pesimiste decât cele ale asociaţiilor de profil, care se aşteaptă la 4.000 de MW eolieni în următorii trei ani. În prezent, în România există capacităţi de circa 300 de MW pe vânt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite