Cât trebuie să scoţi din buzunar pentru a plăti căldura la iarnă. Află cât va costa gigacaloria în oraşul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna bate la uşă, iar autorităţile locale se bâlbâie şi de această dată cu privire la o chestiune ce afectează o mare parte din populaţia ţării. Este vorba despre preţul gigacaloriei pentru cei care locuiesc la bloc şi au sisteme de încălzire centralizată.

Costurile căldurii în Bucureşti

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost chiar cel care a dat startul bâlbelor. Dacă miercuri, edilul bucureştean se gândea să aplice chiar din această iarnă un sistem de subvenţionare a gigacaloriei diferenţiat pentru cei "cu bani" şi pentru "amărâţi", după numai o zi, Oprescu s-a răzgândit.

După ce Oprescu a fost bombardat de critici care arătau că nu există niciun fel de metodologie pentru a pune în aplicare un astfel de plan, Primăria a dat un comunicat în care a spus că toţi bucureştenii vor beneficia de subvenţie la plata energiei termice de la RADET.

Astfel, preţul ce va fi plătit de bucureşteni pentru gigacalorie va ajunge la 169,88 lei, iar Primăria va subvenţiona restul până la 328 de lei, cât este costul de producţie pentru aceasta.

Costurile căldurii în Arad

Arădenii ar putea plăti chiar mai puţin pentru gigacalorie decât anul trecut. Primarul Gheorghe Falcă declară că bugetul local ar permite acordarea unei subvenţii generalizate de 20-30 de lei la preţul căldurii, astfel ca populaţia să nu mai plătească preţul întreg de 307,4 lei, cum s-a întâmplat în iarna trecută. Astfel, dacă preţul va fi stabilit la 280 de lei, factura arădenilor la căldură ar urma să fie mai mică cu nouă procente faţă de iarna trecută.

Costurile căldurii în Braşov

La Braşov, preţul gigacaloriei livrate populaţiei va rămâne neschimbat în această iarnă, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferenţa până la preţul de producţie urmând să fie acoperită prin subvenţii de la bugetul local, susţin autorităţile.

"Preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi şi nu se modifică cu niciun ban. Va rămâne la preţul de 171 de lei. Sunt investiţii care se fac acum la sistemul centralizat de termoficare a municipiului, într-un parteneriat cu compania Bepco, care va suporta o parte din eventualele pierderi", a spus viceprimarul din Braşov Răzvan Popa.

Costurile căldurii în Oradea

Reprezentanţii Primăriei Oradea afirmă că nu iau în calcul majorarea preţului gigacaloriei întrucât termocentrala societăţii Electrocentrale funcţionează pe cărbune, fapt pentru care impactul asupra preţului de producţie va fi relativ redus.

Astfel, orădenii vor plăti la iarnă tot 235 de lei pe gigacalorie, la fel ca în sezonul rece precedent.
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a declarat că, la fel ca iarna trecută, municipalitatea va subvenţiona de la bugetul local diferenţa între preţul de producţie, de 266 de lei pe gigacalorie, şi suma de 235 de lei, cât plăteşte populaţia. Municipalitatea se aşteaptă ca suma alocată pentru acoperirea subvenţiei să se ridice la circa 12 milioane de lei în acest an, sumă care a şi fost rezervată în bugetul local.

Costurile căldurii în Petroşani

La Petroşani, Primăria va subvenţiona şi în acest an preţul gigacaloriei în cazul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, dar va acorda şi ajutoare pentru cei care încălzesc locuinţele cu combustibili solizi sau cu gaze.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat pentru Mediafax că nu vor exista probleme cu încălzirea locuinţelor. Potrivit acestuia, la sistemul de termoficare din Petroşani sunt racordate aproximativ 2.500 de apartamente, iar Primăria a suportat, iarna trecută, 42,86 la sută din costul gigacaloriei, astfel că populaţia a plătit aproximativ 136 de lei pe gigacalorie.

Costul căldurii la Zalău

În acest oraş, preţul gigacaloriei nu a fost modificat, însă conducerea furnizorului de energie termică susţine că tarifele ar putea fi majorate în lunile următoare dacă Consiliul Local va aproba acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că municipalitatea are fonduri pentru asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică şi nu va avea dificultăţi legat de acest lucru. Pentru abonaţii casnici, preţul total al unei gigacalorii este de 536,97 de lei, din care 170 de lei/gigacalorie este valoarea de facturare către populaţie, iar diferenţa, 366,97 de lei/gigacalorie, reprezintă valoarea subvenţiei din bugetul local.

Costul căldurii la Ploieşti

Locuitorii din Ploieşti care primesc căldură în sistem centralizat nu vor plăti mai mult pentru agentul termic. Preţul de producţie al gigacaloriei este de 244,33 lei, iar populaţia plăteşte preţul subvenţionat de către Consiliul Local, respectiv 160 lei pentru o gigacalorie.

Din totalul de 64.000 de apartamente din Ploieşti, aproximativ 90 la sută, respectiv 58.000 de apartamente sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare.

Conform datelor furnizate de reprezenzanţii Dalkia Termo Prahova, în prezent suma datorată de asociaţiile de proprietari restante către Dalkia se ridică la 1,5 milioane de lei. Din totalul de 1.600 de asociaţii de proprietari din Ploieşti, 195 au datorii care depăşesc 2000 de lei către Dalkia Termo Prahova.

Costurile căldurii în Focşani

Autorităţile din Focşani spun că vor încerca să menţină preţul căldurii la aceleaşi valori ca în 2011 şi fac apel către populaţie să plătească facturile întrucât firma de termoficare are datorii imense la furnizori. Primarul Decebal Bacinschi a declarat că preţul căldurii va rămâne acelaşi, deşi efortul financiar este unul extrem de mare pentru municipalitate din cauza creşterii preţului de la furnizor.

"Încercăm să ţinem preţul gigacaloriei la nivelul de anul trecut şi să plătim în contul subvenţiei diferenţa dintre preţul plătit de populaţie, care este de 285 de lei, şi preţul real de producţie, care este de 418 lei", a afirmat primarul Decebal Bacinschi, adăugând că acest lucru va fi posibil dacă preţul gazului nu va creşte foarte mult. El a subliniat că societatea de termoficare, Enet, are datorii foarte mari către furnizorii de gaze şi păcură şi a cerut populaţiei să achite restanţele către furnizorul de termoficare, care are de recuperat de la oameni aproximativ 8 milioane de lei.

Costurile căldurii la Galaţi

O situaţie similară cu cea din Focşani este la Galaţi, unde firma de termoficare este în faliment. Autorităţile locale susţin că în această iarnă se va încerca menţinerea preţului gigacaloriei la aceleaşi valori ca şi anul trecut, dar pentru acest lucru trebuie restructurată complet societatea de distribuire a agentului termic, Apaterm SA, aflată în insolvenţă din 2011.

Primarul municipiului Galaţi, liberalul Marius Stan, spune că preţul gigacaloriei nu ar trebui să depăşească valoarea actuală, de 247,73 de lei.
Directorul Electrocentrale SA, societatea de producere a agentului termic, susţine că majorarea cu cinci procente a preţului la gazele naturale va duce la o majorare a preţului final cu aproximativ cinci la sută. În prezent, Electrocentrale produce căldură cu 159 de lei pe gigacalorie, cu TVA, iar societatea Apaterm o vinde populaţiei la preţul de 247,73 de lei pe gigacalorie, preţ în care intră, pe lângă tariful de achiziţie, şi costul transportului agentului termic către consumatori. Diferenţa dintre cele două tarife este acoperită din bugetul local.

Cât costă căldura la Cluj


În municipiul Cluj-Napoca, preţul de producţie a gigacaloriei este în prezent de 361 de lei, crescând cu 7 lei faţă de anul 2011, când a fost de 354 de lei.

Primarul Emil Boc susţine, însă, că populaţia nu va avea la iarnă facturi mai mari la întreţinere.

Boc a declarat, pentru Mediafax că indiferent de creşterile costului la gaz, Primăria şi Consiliul Local au reuşit menţinerea aceleiaşi valori a gigacaloriei facturate la populaţie încă din anul 2009.

"La Cluj-Napoca vom menţine şi în această iarnă neschimbat preţul gigacaloriei facturat către populaţie, respectiv de 165 de lei pentru clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Diferenţa de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenţie. La Cluj-Napoca, indiferent de creşterile costului la gaz, Primăria şi Consiliul Local au reuşit menţinerea aceleiaşi valori a gigacaloriei facturate la populaţie încă din anul 2009, şi la fel va fi şi în acest an", a spus Boc.

Costul căldurii la Timişoara


Şi la Timişoara factura la căldură în cazul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de termoficare va rămâne la acelaşi nivel ca şi anul trecut, Primăria urmând să acopere prin subvenţii diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de facturare al gigacaloriei, dar şi să acorde ajutoare pentru cei cu venituri mici.

Laura Bondrilă, purtătorul de cuvânt al Colterm, compania de termoficare din Timişoara, a declarat că preţul de producţie al gigacaloriei este de 325 de lei, iar cel de facturare este de 252 de lei. Diferenţa de 73 de lei pe gigacalorie o acoperă Primăria Timişoara, prin subvenţii.

Costul căldurii la Sibiu

În municipiul Sibiu, în prezent doar 840 de apartamente mai sunt branşate la o centrală de cartier, iar potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, proprietarii nu vor plăti mai mult pentru căldură decât anul trecut, în pofida scumpirii gazelor naturale. Aproape toate locuinţele din municipiul Sibiu s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire încă din anii 2000.

Preţul de producţie al gigacaloriei la Energosib a fost, în sezonul trecut, de 346,15 lei, dar populaţia a plătit numai 265,34 de lei, diferenţa fiind suportată din bugetul local, în urma unei hotărâre adoptate de Consiliul Local Sibiu din 2011. Cele 840 de familii vor plăti la fel şi în acest sezon, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu.

Costurile căldurii la Târgu Mureş

Autorităţile din Târgu Mureş se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la căldură, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, au loc debranşări masive de la sistemul de termoficare.

Întrebat cât ar urma să coste gigacaloria, directorul societăţii Locativ, Ovidiu Moldovan, a arătat că, din cunoştinţele sale, este în vigoare hotărârea de Consiliul Local care stabileşte că preţul perceput populaţiei este de 231 de lei pe gigacalorie, iar Primăria acoperă diferenţa dintre acastă sumă şi preţul de producţie.

Costurile căldurii la Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, că populaţia va plăti acelaşi preţ pentru gigacalorie, de 185 de lei, chiar dacă preţul de producţie va creşte de la 301 lei la 305 lei din cauza majorării preţului gazelor naturale, diferenţa fiind acoperită prin subvenţie.

Primarul solicită însă populaţiei să achite restanţele, societatea de termoficare, Termica SA Suceava, având de recuperat aproximativ 18 de milioane de lei. Lungu a apreciat că este necesar un ritm de încasări lunare de două milioane de lei, care a fost realizat în iulie şi august, dar că în septembrie s-au făcut încasări de doar un milion de lei.

Costurile căldurii la Iaşi


Costurile căldurii plătite de ieşeni în această iarnă vor fi comparabile cu cele din iarna trecută, adică de aproximativ 265 de lei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, pentru Mediafax.

El a spus că din calculele preliminare ale municipalităţii rezultă că ieşenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti cel mult 265 de lei pentru o gigacalorie şi că facturile vor fi comparabile cu cele de anul trecut.

"În cel mai rău caz, preţul gigacalorie va fi la fel ca anul trecut, adică 265 de lei. Vom decide săptămâna viitoare, însă e posibil ca populaţia să achite chiar mai puţin decât 265 de lei. Acum facem calculele, nu ştim exact cât va fi", a declarat Sebastian Buraga.

Costurile căldurii la Vaslui

La Vaslui, cele 1.000 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti aceleaşi facturi la căldură ca şi iarna trecută, iar autorităţile locale vor subvenţiona integral diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie. Astfel, preţul de producţie a gigacaloriei va fi de 430 de lei, în timp ce populaţia va achita 180 de lei pentru o gigacalorie.

"Ca şi în iarna trecută, diferenţa de cost de 250 de lei între preţul real de producţie şi cel pe care îl va plăti populaţia va fi suportat în totalitate de la bugetul local. Evident, preţurile şi diferenţele de costuri vor fi suportate doar în condiţiile în care Guvernul nu va face modificări legislative până la iarnă. Oricum, 90 la sută din cei care au mai rămas racordaţi la sistemul centralizat de termoficare beneficiază şi de acele ajutoare pentru căldură date de stat în funcţie de veniturile pe fiecare familie în parte", a declarat, joi, viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacşu.

Costurile căldurii la Botoşani

Botoşănenii vor plăti un preţ similar cu cel de anul trecut, respectiv de 180 de lei, la mai puţin de jumătate faţă de costul de producţie a acesteia, care este de 409,80 lei, în condiţiile în care diferenţa va fi acoperită de fonduri de la bugetul local, a declarat reprezentantul societăţii de termoficare Modern Calor SA Botoşani, Radu Doruleţ.

Potrivit acestuia, necesarul de gaze naturale pentru producerea energiei termice pentru perioada octombrie 2012 - martie 2013 este de 21.200.000 metri cubi, iar această cantitate este deja contractată. Doruleţ a mai spus că societatea a asigurat pentru iarna 2012-2013 şi păcura necesară în cazul în care vor exista probleme în livrarea gazelor naturale.

Costurile căldurii la Constanţa

Constănţenii vor scoate din buzunar aproximativ aceiaşi bani ca şi anul trecut pentru căldura. Preţul gigacaloriei va fi deocamdată la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că, deocamdată, preţul cu care o gigacalorie este livrată către populaţie rămâne cel stabilit la începutul anului, de 341,91 de lei.

La mijlocul iernii trecute, constănţenii care locuiesc în blocuri izolate termic şi au montate repartitoare au plătit, în medie, între 220 şi 250 de lei la un apartament cu două camere, între 250 şi 270 de lei la trei camere, respectiv între 250 şi 350 de lei pentru un apartament cu patru camere. În schimb, la apartamentele fără repartitoare şi neizolate termic, costurile au fost duble.

Costurile căldurii la Buzău

Şi la Buzău preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, a declarat, directorul regiei de termoficare, Constantin Tacea, de şase ani buzoienii plătind 185 de lei pentru o gigacalorie consumată.

Potrivit directorului Regiei Autonome Municipale Buzău, chiar dacă tariful la metrul cub de gaze naturale a crescut cu zece la sută pentru consumatorii industriali de la jumătatea lunii septembrie, la Buzău, preţul gigacalorie va rămâne neschimbat, cel puţin până la finele anului curent.

Conform sursei citate, investiţiile în sistemul de producere a agentului termic, dar şi în reţelele de transport şi distribuţie, permit proprietarului CET şi regiei să menţină acelaşi preţ - 185 de lei/pe gigacalorie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite