Cât plătesc operatorii pentru a avea acces la infrastructura Romtelecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile telecom ar putea plăti 6,02 euro/lună pentru a putea oferi internet în bandă largă prin rețeaua Romtelecom, potrivit unui proiect aflat în consultare publică pe site-ul Autoritatea Națională pentru Comunicații (ANCOM) și care va fi discutat marți, 22 iunie.

Proiectul aflat în dezbatere publică propune micsorarea tarifelor actuale pentru accesul total la infrastructura Romtelecom de la 8,37 euro/lună la 6,02 euro/lună. Tariful pentru accesul partajat la bucla locală tarifele ar trebui să ajungă la 3,17 euro/lună și 2,11 euro/lună, până în 2014. „Bucla locală” este circuitul fizic care face legătura între utilizatorul final și repartitorul principal dintr-o rețea publică de telefonie fixă sau un element echivalent dintr-o rețea publică de comunicații electronice.

Ce câștigă operatorii care ar avea astfel acces la infrastructura Romtelecom, de altfel cea mai mai mare rețea de la noi? Prin intermediul buclei locale se pot oferi atât servicii de telefonie la puncte fixe, cât și servicii de internet în bandă largă. Potrivit datelor ANCOM, la finalul lui 2008 existau 4,3 milioane de astfel de circuite, din care Romtelecom detinea 69,4% (pe segmentul de telefonie fixă, unde operatorul are cea mai mare acoperire) adică puțin peste 3 milioane de fire. Decizia Autorității de Reglementare este importantă pentru că operatorii din industrie și-au exprimat în trecut decizia de a oferi servicii de internet în bandă largă pentru populație prin infrastructura Romtelecom.


Potrivit proiectului, tariful lunar maxim pe care Romtelecom îl poate percepe beneficiarilor pentru folosinţa spaţiilor alocate pentru colocare nu poate depăşi

a) 15 euro/mp, fără a include TVA, pentru oraşele cu cel puţin 150.000 de locuitori

b) 10 euro/mp, fără a include TVA, pentru oraşele cu mai puţin de 150.000 de locuitori

În ceea ce priveşte nivelul tarifelor de acces la bucla locală, în România, în comparaţie cu alte state membre UE, conform situaţiei realizate în luna octombrie 2009, tariful de conectare pentru acces total la bucla locală (77 euro) a fost peste media UE, de 43,30 euro. În același timp, tariful lunar pentru acces total la bucla locală (8,37 euro) s-a situat puţin sub media UE, de 8,55 euro. De asemenea, atât tariful de conectare pentru acces partajat la bucla locală (77 euro), cât şi tariful lunar pentru acces partajat la bucla locală (4,20 euro) au fost peste media UE, de 46,40 euro, respectiv de 2,24 euro.

Ce tip de oferte folosesc românii

La jumătatea anului 2008, 20% dintre utilizatorii - persoane fizice şi, respectiv, 44% dintre utilizatorii -persoane juridice au achiziţionat serviciul de acces la internet împreună cu serviciul de telefonie, în timp ce ofertele „triple play” erau folosite de către 15% dintre utilizatorii - persoane fizice şi, respectiv, 7% dintre utilizatorii - persoane juridice.

Peste jumătate dintre români au acces la serviciile principalilor trei operatori - Romtelecom, RCS&RDS și UPC

Mai mult de 58% din populaţie are acces la seviciile a peste trei operatori, iar numărul de compani în aceste localităţi variază de obicei între trei şi 50.De asemenea, 7,9% din populaţie este deservită de 2 furnizori. Un caz particular îl constituie municipiul Bucureşti, unde 380 de operatori furnizează servicii de acces la internet în bandă largă.

În ceea ce priveşte gradul de acoperire a populaţiei cu reţelele principalilor furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă
-33,7% din populaţie se află în localităţile în care sunt prezenţi toţi cei trei furnizori principali (RCS&RDS, Romtelecom şi UPC)
-24,2% din populaţie se află în localităţile în care sunt prezenţi numai unul sau doi dintre principalii operatori.
-0,8% din populaţie locuieşte în localităţi acoperite de doi dintre cei trei furnizori principali (RCS&RDS, Romtelecom şi UPC)
-7,1% din populaţie se află în localităţi în care sunt prezenţi unul sau niciunul dintre furnizorii principali.

Peste 15,6% din populaţie este deservită de un furnizor.


Romtelecom deţine reţeaua cu cea mai mare acoperire, fiind prezentă în cea mai mare parte a României – 73,9%, iar concurenții RCS&RDS și UPC se concentrează pe zonele urbane. RCS&RDS acoperă 55% din totalul populaţiei, iar UPC 33,9%.

Romtelecom este prezent în toate localităţile urbane, în timp ce RCS& RDS acoperă localităţi care reprezintă 94,6% din populaţia urbană, iar UPC îşi desfăşoară activitatea în localităţi care însumează 61,5% din populaţia urbană.

Romtelecom este singurul furnizor operaţional în cele mai multe localităţi rurale, acoperind 41,9% din populaţia rurală. RCS&RDS acoperă doar o mică parte din populaţia rurală, în timp ce UPC furnizează servicii de acces în bandă largă într-o singură localitate rurală.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite