Cât pierde statul de pe piaţa neagră a chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 800.000 de locuinţe existente în Capitală, 15-20% sunt date cu chirie, însă statul încasează impozite doar pentru jumătate dintre ele. Piaţa locuinţelor închiriate din Bucureşti este printre cele mai slab reglementate. Anual, statul pierde zeci de milioane de euro din cauza impozitelor neîncasate.

Statul nu este cel mai bun gestionar când vine vorba de impozitele colectate de la proprietarii de apartamente închiriate. Numai la nivelul Bucureştiului, „gaura" dată anul trecut de deţinătorii de locuinţe care nu şi-au înregistrat contractele de închiriere la Fisc ajunge la aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit calculelor „Adevărul" pornind de la estimările pieţei.

Practic, în acest moment autorităţile nu cunosc exact cât ar trebui să colecteze prin impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii. Partea plină a paharului arată că anul trecut au fost declarate în jur de 84.000 de contracte de închiriere de imobile, pentru care chiriaşii le-au plătit proprietarilor 1,2 miliarde de lei (aproximativ 305 milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti la solicitarea „Adevărul". Un calcul simplu arată că statul a încasat în jur de 49 de milioane de euro în urma impozitării.

Asta în condiţiile în care Bucureşti există în jur de 800.000 de locuinţe vechi şi noi, din care 15-20% (120.000-160.000 de unităţi) sunt închiriate, cu şi fără contract, potrivit estimărilor formulate de reprezentanţii mai multor agenţii imobiliare. „Aproximativ 50% din aceste contracte nu sunt declarate la Fisc, iar aceasta este estimarea optimistă", ne-a declarat reprezentantul uneia dintre agenţiile care operează pe piaţa chiriilor. La o chirie medie de 250 de euro, rezultă un prejudiciu anual la bugetul statului de 29-38 de milioane de euro, din impozite neplătite.

Proprietarii, speriaţi de Fisc

Anul acesta însă, tot mai mulţi proprietari s-au dus la Fisc pentru a-şi declara veniturile câştigate din chirii. Datele comunicate de instituţie arată că numai în primele şase luni s-au înregistrat aproape 75.000 de contracte, faţă de 84.000 de contracte declarate de-a lungul întregului an 2010. „De la începutul anului, Garda Financiară a realizat o serie de controale tematice, care au avut ca efect creşterea încasărilor din impozite", au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii ANAF. Că piaţa chiriilor are un mare potenţial când vine vorba de venituri se vede din evoluţia valorii contractelor. Astfel, în primele şase luni din 2011, proprietarii au declarat venituri brute de 1,1 miliarde de lei (260 de milioane de euro), aproape cât tot anul trecut, când statul a impozitat contracte în valoare de 1,2 miliarde de lei (305 milioane de euro). Într-un scenariu optimist, dacă lucrurile merg în continuare la fel de bine, statul ar putea încasa în 2011 de două ori mai mulţi bani din impozite comparativ cu anul trecut.

Septembrie, lună fierbinte

România intră acum într-o perioadă de efervescenţă maximă pe piaţa chiriilor. „Cererea de apartamente creşte considerabil începând cu a doua parte a lunii august şi până la finalul lunii septembrie. Luna viitoare, căutările pe segmentul închirierilor cresc cu 53% faţă de mai", ne-au declarat reprezentanţii portalului imobiliare.ro. Ei spun că peste 90% din persoanele aflate în căutarea unui apartament cu chirie din Bucureşti se îndreaptă spre locuinţe cu un tarif lunar de cel mult 400 de euro. Astfel, 46,4% din căutări vizează chirii cuprinse între 150 şi 250 euro, 34,1% - chirii de 250-400 euro, iar 11,9% - chirii mai mici sau egale cu 150 euro.

Cât costă chiria* unui apartament

Zona    O cameră    2 cam.    3 cam.

Berceni         200    300    350
Colentina      250    400    500
Dristor          340    400    450
Dr.Taberei    300     350    450
Militari          300    400    450

* Tarife maximale, exprimate în euro; Sursa: agenţii imobiliare

Cine sunt chiriaşii de lux



Dacă pe segmentul mediu, al apartamentelor de cartier, lucrurile scapă de sub controlul autorităţilor, situaţia este cu totul altfel pe piaţa rezidenţială de lux. Fiind vorba de chiriaşi persoane juridice, nimeni nu are intersul să eludeze legea. „Majoritatea chiriaşilor cu care lucrăm sunt persoane juridice - mari corporaţii internaţionale, importante firme locale care asigură reşedinţe de serviciu managerilor de top sau instituţii publice, cum ar fi ambasadele, care închiriază atât sedii pentru a-şi desfăşura activitatea, cât şi locuinţe pentru diplomaţii de rang înalt", ne-a declarat Mihaela Pană, directorul departamentului Rezidenţial din cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Tarifele percepute de proprietari variază de la aproximativ 1.000 de euro pe lună pentru o vilă cu cinci camere din cartierul Pipera la 15.000 de euro pe lună, pentru un imobil de lux cu 20 de camere situat în zona Arcul de Triumf.

image

Afla de pe forbes.ro cine conduce topul primilor 10 bucuresteni si ce sume au incasat ei din chirii

Vezi pe forbes.ro cum arata topul celor mai mari salarii din Bucuresti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite