Cât pierd băncile din cauza salvării Greciei. Vezi cât de afectată este banca ta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile vor fi obligate să suporte pierderi de 50% din valoarea împrumuturilor pe care le-au acordat Atenei. Liderii europeni au decis că doar aşa mai poate fi salvată Grecia de la faliment. Ce se întâmplă însă cu băncile?

După un summit-maraton de 10 ore, liderii europeni au decis azi-noapte că singura cale prin care mai pot salva Grecia de la intrarea în incapacitate de plată este să-i şteargă 50% din datoriile către creditorii privaţi (bănci şi fonduri de investiţii).


Lovitura ar putea fi una de proporţii pentru băncile care vor fi forţate să accepte aceste pierderi şi, totodată, trebuie să facă rost de bani pentru a îndeplini noile condiţii de capital impuse în Uniunea Europeană.

Băncile s-au opus iniţial unui astfel de scenariu, însă, până la urmă, au anunţat încă din vară că vor participa voluntar la o astfel de acţiune pentru a evita falimentul Greciei şi, automat, pierderi mult mai mari.

Iniţial, s-a vorbit despre ştergerea a 20% din datoriile Greciei către creditorii privaţi însă, în urma insistenţelor Germaniei, procentul a crescut. Propunerea nemţilor era ca băncile să suporte pierderi de până la 60%, însă acestea s-au opus. Azi-noapte, oficialii europeni şi reprezentanţii băncilor au ajuns la o înţelegere, instituţiile urmând să suporte pierderi de 50%.

Cât de afectate sunt băncile de această decizie şi cât anume vor pierde? Principalii creditori privaţi ai Atenei aveau de recuperat de la aceasta 92,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii mai, potrivit economiştilor UBS.

Click pe imagine pentru a mări

Cât pierd băncile din cauza Greciei
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite