Cât mai rezistă micile fabrici de bere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, producătorii independenţi au produs 732.000 de hectolitri de bere, în scădere cu peste 22% faţă de anul anterior, ca urmare a crizei economice. Pentru 2010, producătorii se roagă ca vremea să ţină cu ei şi să obţină aceleaşi volume.

„Anul 2009 a fost extrem de dificil. Micii producători au produs 134.000 de hectolitri de bere, iar cei medii 598.000 de hectolitri. Pentru 2010, dacă ar fi să urmăm un plan optimist, ar trebui să realizăm la fel ca anul trecut, iar în cel mai pesimist caz ar trebui să ne aşteptăm la o scădere de 5%", a declarat, pentru „Adevărul", Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIBR).

Cea mai mare problemă a anului trecut a fost, însă, închiderea a patru fabrici mici şi medii de bere: Azuga (noul proprietar, Ursus Breweries a mutat producţia la Braşov şi la Buzău), Robema (a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor de peste 12 milioane de euro avute la creditori), precum şi fabrica de bere Ghimpati, deţinută de compania Vlase Impex din judeţul Ialomiţa şi fabrica de bere Vega a companiei Vega 93 din Galaţi, închise din cauza dificultăţilor resimţite în industrie.  În urma închiderii, peste 400 de angajaţi au rămas fără locuri de muncă.

De la începutul anului 2010, deja s-a închis o fabrică de bere: gigantul Heineken România a decis să oprească producţia de la Haţeg, unde lucrau 98 de angajaţi şi se producea berea Haţegana. Verşescu se teme, totuşi, să facă previziuni şi să vorbească de falimentele ce vor urma în 2010 în rândul producătorilor independenţi. „Ne ferim să dăm exemple negative pentru că ne e teamă să nu ne fugă partenerii -comercianţii, creditorii", afirmă Vifor Verşescu.

De asemenea, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România speră ca 2010 să dea semne de înviorare. „Dacă ne ajută şi vremea, o să trecem cu bine şi de anul acesta. Clima a fost pentru producătorii de bere un impediment mai mare decât criza", punctează Verşescu.

Piaţa internă de bere s-a ridicat, anul trecut, la 17,5 milioane de hectolitri, reprezentând doar 85% din volumul produs în 2008. Cei mai mari producători sunt multinaţionalele Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweris şi Bergenbier, precum şi companiile interne European Foods, deţinută de fraţii Ioan şi Viorel Micula, şi Albachar, care face parte din grupul Romaqua.

La capitolul producători mici şi mijlocii, cei mai importanţi competitori sunt Bermas Suceava, Albrau Iaşi şi Martens Galaţi.

Consumul mediu anual de bere în România este de aproximativ 95 de litri pe cap de locuitor, comparativ cu 160 de litri în Cehia, 118 litri în Germania şi 111 litri în Austria. În Luxemburg, consmul mediu este de 106 litri, în Belgia de 96 litri, în Spania de79 de litri, iar în Olanda de 78 de litri, potrivit datelor Asociaţiei Berarii României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite