Cât mai creşte mallul preţul locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în anii de boom doar zvonul construirii unui mall creştea preţurile apartamentelor din zonă, acum proprietarii aşteaptă finalizarea centrului comercial. Chiar şi după doi ani de criză, locuinţele situate în proximitatea centrelor comerciale costă cu 5%- 50% mai mult decât preţul mediu de pe piaţă. Mai cumpără cineva? 

În epoca de aur a pieţei româneşti de real estate (anii 2005 - 2008), era suficient să se anunţe construcţia unui centru comercial într-o anumită zonă pentru ca preţurile locuinţelor din imediata proximitate să explodeze. Pretenţiile proprietarilor unor asemenea locuinţe sunt încă crescute faţă de preţul mediu al oraşului, potrivit unei analize la nivel naţional, realizate de imobiliare.ro la solicitarea „Adevărul".

„Locaţia, indiferent de perioadă, rămâne unul dintre cele mai importante criterii care stau la baza preţului unei oferte pe segmentul rezidenţial", declară Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro. Şi totuşi, ceva s-a schimbat faţă de anii de boom. De curând, IKEA a achiziţionat 51.000 de metri pătraţi din terenul fostei fabrici Timpuri Noi, contra sumei de 34,6 milioane de euro. Deocamdată, tranzacţia nu a influenţat semnificativ preţurile locuinţelor din zonă. Şi asta în ciuda faptului că, în general,  când într-o anumită zonă se adaugă plus-valoare, precum cea adusă de un centru comercial, locuinţele din aria respectivă au un plus la vânzare. „În prezent, acest lucru se întâmplă după ce proiectul respectiv se concretizează. Oamenii sunt mai precauţi, aşteaptă să se finalizeze proiectul şi după aceea cresc preţurile", spune Adrian Şişchin, proprietar şi director regional al companiei de consultanţă imobiliară RE/MAX România.

Constanţa, excepţia de la regulă

Spre exemplu, proprietarul unui apartament de două camere din vecinătatea Sun Plaza cere 1.627 de euro pe metru pătrat util de apartament vechi cu două camere. Şi asta în condiţiile în care valoarea indicelui imobiliare.ro pe segmentul vechi este de aproximativ 1.100 de euro pe metru pătrat util de locuinţă „comunistă". În acelaşi timp, dezvoltatorii imobiliari prezintă ca pe un atu proximitatea  faţă de un centru comercial. „În Asmita Gardens, eşti la 10 minute de centrul oraşului şi la doi paşi de Piaţa Unirii şi Parcul Tineretului. De asemenea ai acces uşor la Bucureşti Mall şi la City Mall aşa încât cumpărăturile tale nu vor mai fi o problemă", se precizează pe site-ul proiectului.

Şi în marile oraşe din ţară, preţul cerut la locuinţele din apropierea mall-urilor este mai mare decât preţul mediu pe oraş (vezi tabelul). Cea mai mare diferenţă se întâlneşte la apartamentele noi de trei camere din Cluj-Napoca. Astfel, o asemenea locuinţă, cu o arie utilă de 80 de metri pătraţi, situată în apropierea centrelor comerciale din oraş costă, în medie, 116.000 de euro, cu aproape 50% mai mult decât preţul mediu pe Cluj la acest tip de locuinţă (77.360 de euro). Singurul oraş unde tendinţa este inversată - excepţia de la regulă - este Constanţa. În oraşul de la malul mării, locuinţele noi de trei camere în arie de 110 metri pătraţi costă, în medie, 104.830. Apartamentele similare situate lângă mall au un preţ de strigare de „doar" 97.000 de euro.

La apartamentele vechi, diferenţele nu sunt atât de mari. Cea mai mare discrepanţă se întâlneşte la apartamentele „comuniste" cu două camere din Constanţa. Preţul mediu pe oraş la acest tip de apartament este de 44.448 de euro, în timp ce locuinţele similare situate lângă mall costă, în medie, 53.000 de euro. 

Cumpărătorii nu se înghesuie

Deşi în general este un avantaj, să ai o casă lângă mall nu reprezintă întotdeauna o garanţie că poţi obţine un preţ mai bun în cazul în care decizi să-ţi vinzi locuinţa. Inaugurat la începutul lunii noiembrie 2010, Gold Plaza din Baia Mare - singurul centru comercial din oraş - încă nu a influenţat major preţurile locuinţelor din zonă. Motivul derivă însă dintr-un specific local. „Cei care cumpără locuinţe în Baia Mare nu doresc să fie centre comerciale în zonă", afirmă Virginia Herţa, director al agenţiei imobiliare maramureşene GMG IMO. În general, băimărenii au cumpărat anul trecut apartamente de două şi trei camere, cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 de euro, pe o piaţă în care volumul tranzacţiilor şi preţurile au scăzut cu aproximativ 20%.

În Râmnicu Vâlcea, un alt oraş cu un singur centru comercial - River Plaza - preţurile locuinţelor din zona mall-ului sunt cu aproximativ 11% mai mari decât în restul oraşului. Deşi apariţia mall-ului nu a influenţat decisiv valorile de tranzacţionare ale apartamentelor - zona fiind tradiţional una mai scumpă în privinţa locuinţelor, pentru că este ultracentrală şi în apropiere se află şi parcul Zăvoi - numele centrului comercial este folosit deseori în anunţurile imobiliare date de proprietarii din zonă. „Mall-ul a întărit caracteristica de apropiere de zona comercială a oraşului, ce apare ca un plus în alegerea unei locuinţe", explică Marius Stătescu, agent imobiliar local francizat în sistemul Realpro. În aria de proximitate a mall-ului se află locuinţe construite în anii '60 şi '80, cu preţuri pe metru pătrat cuprinse între 900 şi 1.000 de euro, faţă de 600-700 de euro pe metru pătrat în zonele semicentrale ale oraşului.

Mai scumpe decât media

Locuinţele construite înainte de 1989 şi aflate în prezent lângă mall-urile bucureştene funcţionale au un cost de strigare mai mare decât media oraşului, situată la 1.100 de euro pe metru pătrat.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite