Cât mai cresc preţurile? Care sunt riscurile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile bunurilor de consum au continuat să crească în luna august şi, chiar dacă avansul a fost de doar 0,23% faţă de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani.

Astfel, în contextul majorării TVA în iulie de la 19% la 24%, creşterea anuală a preţurilor va ajunge poate chiar mai repede la nivelul de 7,8% prognozat de Banca Naţională a României pentru finele lui 2009.

Mai citeşte şi:

România, în al patrulea semestru de criză

Creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată a indus în iulie un avans al ratei inflaţiei cu 2,58%, evoluţie estimată, de altfel, de majoritatea analiştilor.

Cele mai mari creşteri de preţ le-au înregistrat în august legumele şi conservele de legume (1,95%) şi citricele şi fructele meridionale (1,7%). La popul opus, se situează fructele proaspete, cu o scădere a preţurilor în august faţă de iulie de 1,27%.

Preţuri mai mari, venituri mai mici

În contextul reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, dar şi al creşterii TVA la 24%, puterea de cumpărare a românilor este în continuă scădere. Astfel, ca impact imediat, consumul va cunoaşte în continuare o scădere.

În primul semestru al acestui an, consumul gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar analiştii estimează o continuare a acestui trend pentru a doua jumătate a acestui an.

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008, atrăgea atenţia într-unul din editorialele sale din „New York Times că măsurile de austeritate luate de guvernele din Europa - respectiv creşterea taxelor şi reducerea cheltuielilor - vor reduce drastic consumul şi vor inflama şomajul. În plus, el adăuga că astfel de politici vor îndrepta economiile, pe termen mediu, spre capcana deflaţionistă. Mai exact, o scădere generalizată a preţurilor de consum.

Deflaţia este de cele mai multe ori un efect colateral al prăbuşirii cererii agregate, după cum explica preşedintele Rezervei Federale Americane - Ben Bernanke. Adică o scădere a consumului atât de puternică, încât vânzătorii trebuie să reducă preţurile pentru a găsi cumpărători.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al economiei Japoniei, care de două decenii se chinuie să scape de deflaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite