Cât i-a costat criza pe cei de la Erste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a fost forţat de criză să ia măsuri extraordinare privind reevaluarea activelor, care i-au generat costuri de peste 1,6 miliarde de euro. Anii de boom economic când Europa Centrală şi de Est părea un Eldorado pentru marile grupuri bancare din Vest au apus.

Economiile din regiune sunt cel puţin la fel de afectate ca acelea din Occident, iar potenţialul de afaceri a scăzut. Constrânsă de acest context, grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR - cea mai mare bancă din România în funcţie de active, a anunţat recent măsuri „extraordinare" de reevaluare a unor active afectate de criză. Toate aceste măsuri au generat costuri de 1,6 miliarde de euro pentru Erste. În plus, grupul va înregistra o pierdere netă de 920 - 870 de milioane de euro pentru primele nouă luni, în loc de un profit net de 700 de milioane de euro, cât ar fi obţinut fără aceste costuri.

Reevaluări de potenţial

Care sunt măsurile decise de managementul Erste? În primul rând, s-a decis reevaluarea portofoliului Credit Default Swap (CDS - primă de risc) la valoarea de piaţă actuală, operaţiune care aduce costuri de 180 de milioane de euro. În al doilea rând, grupul şi-a redus expunerea suverană faţă de statele PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) de la 1,9 miliarde de euro la sfârşitul anului 2010, până la 600 de milioane de euro în trimestru al treilea din 2011. Grupul nu a specificat dacă operaţiunea s-a făcut prin vânzare de active sau prin reevaluare.

În plus, grupul cu sediul la Viena a hotărât să amortizeze fondul comercial din România (BCR) cu 627 de milioane de euro pe fondul unei reveniri mai lente a economiei şi cu 312 milioane de euro în Ungaria. De asemenea, în Ungaria se vor constitui provizioane de risc suplimentare (450 de milioane de euro) pe fondul îngrijorării cu privire la evoluţiile politice şi economice.

BCR: Lichiditatea băncii nu este afectată

Amortizarea fondului comercial din România presupune reevaluarea în contabilitate a participaţiei Erste la BCR în scădere cu 627 de milioane de euro. „Este o reevaluare bilanţieră periodică a potenţialului de afaceri. La privatizare, valoarea contabilă a BCR era de 600 de milioane de euro şi Erste a plătit de cinci ori mai mult datorită potenţialului de afaceri de atunci. În criză, potenţialul nu a mai fost cel estimat iniţial", a explicat Ionuţ Stanimir, şeful departamentului de comunicare al BCR.

El dă asigurări că reevaluarea operată de Erste nu va afecta „lichiditatea BCR, capitalizarea sau liniile de finanţare de la banca-mamă". Stanimir a adăugat că Erste şi-a majorat expunerea pe România în timpul crizei, de la 7 miliarde de euro la sfârşitul lui 2008 la 7,5 miliarde de euro în prezent. „În perioada următoare, expunerea Erste pe România va creşte ca urmare a proiectelor mari pe infrastructură", a mai spus Stanimir.

Grupul Erste, anchetat la Viena

Autoritatea austriacă de supraveghere a început săptămâna trecută o anchetă pe două fronturi asupra Erste, după ce şeful grupului, Andreas Treichl, a făcut două afirmaţii succesive, dar contradictorii. La 29 septembrie, el a declarat pentru Reuters că nu există motive pentru modificarea ţintei de profit anual din cauza situaţiei din Ungaria (unde noi reguli permit rambursarea anticipată a creditelor la costuri mai mici). La 10 octombrie, Treichl anunţa însă reevaluări drastice care vor duce Erste spre o pierdere netă anuală de 700-800 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite