Cât economisim cu noile facilităţi de la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice şi cele juridice care îşi plătesc datoriile către bugetul de stat scapă de penalităţi, dar nu şi de dobânzile aferente. Facilitatea de plată fără penalităţi, anunţată de Ministerul Finanţelor, intră în vigoare de la 17 septembrie, precizează consultanţii fiscali.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat recent că datornicii care îşi achită baza datoriei şi majorările de întârziere până la 31 decembrie beneficiază de ştergerea penalităţilor, iar cei care plătesc doar în 2012, până la jumatatea anului, vor fi scutiţi de jumătate din penalităţi.

Toţi contribuabilii sunt vizaţi

„Aceasta înseamnă în primul rând că doar penalităţile de 5% până la 15% sunt vizate în vederea ştergerii în 2011 şi, după caz, reducerii la jumătate în 2012, nu şi dobânzile", ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca, reprezentantul companiei BDO Conti Tax Advisors. El a mai arătat că legiuitorul va trebui să clarifice dacă aceste facilităţi se referă şi la taxele şi impozitele locale (pentru case şi maşini - n.n.) sau numai la cele aferente bugetului central al statului (asigurări sociale, impozite pe venit sau profit etc.).

„Contribuabilii aflaţi în situaţia de dificultate financiară la data de 31 august 2011, care îşi plătesc principalul datoriei şi majorările de întârziere, care sunt de 0,04% pe zi, vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere. În cazul în care ei îşi vor plăti datoria până la 30 iunie 2012 (mai exact, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012) vor beneficia de o scutire de numai 50% din suma penalităţilor. Cele doua măsuri sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice care au datorii neachitate la bugetele de stat gestionate de ANAF.

De această facilitate beneficiază şi cei care au solicitat eşalonare la plată, însă scutirea se calculează la sfârşitul perioadei de plată", a declarat Ialomiţianu. „O ordonanţă referitoare la aceste facilităţi va intra în vigoare la data de 17 septembrie", a precizat pentru „Adevărul" consultantul Emilian Duca, avertizând că până la acea dată penalităţile se plătesc fără niciun fel de scutire din cele anunţate. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite