Cât au câştigat din certificate verzi producătorii de energie eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 59 de companii care produc în prezent energie regenerabilă în România au primit în primele şapte luni ale anului 838.570 de certificate verzi, în valoare totală de 46 de milioane de euro, arată datele Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional.

Potrivit legislaţiei aflate în prezent în vigoare, producătorii de energie verde primesc pentru un MWh de electricitate livrat în reţea câte un certificat verde, pe care îl vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei.

Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere un număr de certificate verzi, proporţional cu livrările de electricitate, însă aceste costuri sunt reflectate mai departe în factura plătită de consumatorii finali.

Preţul certificatelor este între 27 şi 55 de euro, însă până acum tranzacţiile au fost realizate doar la preţul maxim. Aceasta deoarece producţia de energie verde este încă mică relativ la cota pe care furnizorii o au de îndeplinit.

Legislaţia va fi modificată, iar, începând din septembrie, producătorii de energie eoliană vor primi câte două certificate verzi pentru un MWh de energie livrată.

Astfel, un MWh de energie eoliană va costa de trei ori mai mult decât energia clasică. Aceasta deoarece la preţul energiei propriu-zise, de circa 45 de euro pe MWh, se va adăuga valoarea celor două certificate verzi, adică 110 euro.

CEZ a produs în şapte luni mai mult decât în întregul an 2010

La finele lunii iulie, în România erau instalate în total capacităţi de producere a energiei regenerabile de 689 de MW, din care 582 de MW în turbine eoliene, 81,2 în microhidrocentrale, 1,007 MW de electricitate fotovoltaică şi 25,2 MW de energie pe bază de biomasă.

Cel mai mare producător de energie verde, CEZ România, a câştigat până acum în acest an 20,6 milioane de euro din vânzarea certificatelor verzi.

Parcul pe care îl operează, cel de la Fântânele, are o putere instalată de 337,5 MW şi a produs în perioada ianuarie-iulie 2011 o cantitate de energie de 0,37 TWh.

Anul trecut, parcul a generat 0,3 TWh, iar reprezentanţii CEZ au declarat recent că se aşteaptă la o producţie de trei ori mai mare în acest an.

Alţi producători importanţi din acest sector sunt portughezii de la EDP Renovaveis, care au produs 76.083 de MWh în parcul eolian de la Peştera (judeţul Constanţa) şi 49.776 de MWh în cel de la Cernavodă. Aceste proiecte le-au adus portughezilor 125.859 de certificate verzi în total, în valoare de 6,9 milioane de euro.

Şi italienii de la Enel stau bine pe această piaţă. Ei au primit 32.755 de certificate verzi în primele şapte luni ale anului, din vânzarea cărora au obţinut 1,8 milioane de euro.

Vântul bate mai puţin în timpul verii

Din raportul Transelectrica mai reiese ceva: producţia de energie eoliană a fost mai mică în lunile de vară, când vântul bate de regulă cu o intensitate mai redusă.

Astfel, în timp ce luna cea mai bună pentru turbinele eoliene a fost martie, când s-au produs 157.000 de MWh, producţia a scăzut la 119.374 de MWh în iunie şi la 88.832 de MWh în luna iulie.

Ultimul raport lunar al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru monitorizarea pieţei de energie, cel aferent lunii mai, arată că ponderea electricităţii din surse eoliene în totalul producţiei a fost de 1,6%, în scădere de la 2,1%, cât a fost în aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite