Câştigurile din depozitele bancare au fost superioare celor din dividende

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi în situaţia de a alege între depozitele bancare, care aduc câştiguri reduse în condiţiile unor riscuri scăzute, şi plasamentele pe piaţa de capital, unde posibilele profituri sunt

Aflaţi în situaţia de a alege între depozitele bancare, care aduc câştiguri reduse în condiţiile unor riscuri scăzute, şi plasamentele pe piaţa de capital, unde posibilele profituri sunt substanţial mai mari, dar presupun asumarea de riscuri, investitorii stau în cumpănă. Astfel, dacă în 2006 media dobânzilor la depozitele bancare a fost de 6%, randamentul mediu obţinut din dividendele companiilor listate la BVB a fost de numai 3,8%.
Dobânzile la depozitele bancare nu sunt suficient de atractive pentru a stimula plasarea economiilor pe piaţa monetară. Pe de altă parte, şi randamentul mediu net din dividendele acordate de companiile listate la bursă a scăzut de la un an la altul, ca urmare a creşterii preţurilor acţiunilor.
Randament mediu sub 4% din dividende
În fiecare an, firmele listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care au ieşit pe profit pot alege fie să reinvestească acel profit, fie să distribuie o parte a acţionarilor, sub forma dividendelor. În 2006, 18 emitenţi din 64 tranzacţionaţi au acordat dividende pentru anul anterior. "Pentru companiile care au dat dividende, randamentul mediu a fost, în acest an, de 3,86%. Pentru toţi emitenţii listaţi la bursă, randamentul raportat la preţul începutului de an este, în 2006, de 1,08%", a declarat, pentru Adevărul, Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest. De exemplu, cu 1.000 de lei noi, la jumătatea lunii noiembrie 2005, un investitor la bursă ar fi putut cumpăra 740 de titluri SIF Muntenia (SIF 4) la un preţ de 1,3500 lei/acţiune. Valoarea dividendelor obţinute în acest an pentru acţiunile deţinute ar fi fost de 39,96 lei, la un dividend net de 0,0540 lei/acţiune, indicând o creştere cu aporape 4% a valorii plasamentului iniţial.
Însă, dacă luăm în calcul ţinta de inflaţie de 4,7% a BNR pentru anul 2006, rezultă că cei care au cumpărat acţiuni la bursă numai pentru câştigurile din dividende au avut de pierdut. Practic, la un randament mediu de 3,86%, cu o inflaţie de 4,7%, rezultă o pierdere de peste 1%. Asta însă fără a ţine cont de evoluţia preţurilor acţiunilor în cauză. Cel mai mare câştig, de 17,78%, a fost adus de dividendele acordate de Petrol Export Import (PEI). Următoarele poziţii au fost adjudecate de Aerostar Bacău (ARS), cu un randament al dividendului de 9,13%, Turbomecanica Bucureşti (TBM), cu 7,15%, şi Bermas Suceava (BRM), cu 5,41%. Restul dividendelor au adus un randament de sub 5%. Totuşi, câştigurile din dividende sunt în scădere, dacă le raportăm la cele obţinute în 2005, când media celor 21 de emitenţi care au acordat dividende în 2005 a fost de 4,26%. În cazul depozitelor bancare, investitorul poate opta între plata dobânzii lunar şi la scadenţă. Dacă banii vor fi retraşi înainte de data scadentă, investitorul pierde dobânda, primind numai dobânda la vedere care este de aproximativ 0,5%. Astfel, pentru a primi dobânda anuală, banii sunt blocaţi pe parcursul întregului an, în timp ce, pentru acţiunile tranzacţionate la bursă, este de ajuns ca investitorul să fie în posesia titlurilor respective la data de înregistrare pentru a obţine dividendele.
În momentul de faţă, nivelul dobânzilor variază între 5% şi 8% pe an. Dar în condiţiile în care, pentru anul viitor, ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,7%, rezultă că randamentul real al depozitelor la termen variază între 0,3% şi 3,3%. Însă, acest câştig este brut. Iar după reţinerea impozitului aferent câştigului din dobânzile depozitelor la termen, care începând cu anul viitor va fi de 16%, un randament scăzut ar putea să însemne chiar o pierdere. Spre exemplu, la o sumă de 1.000 lei noi, depusă pe termen de un an la o dobândă de 6%, rezultă un câştig brut de 60 lei noi. Din această sumă va fi reţinut un impozit de 16%, rezultând un profit net adus de depozitul la termen de 50,4 lei noi. Iar dacă inflaţia va fi, după 12 luni, de 4,7%, aşa cum prevede scenariul Băncii Naţionale, rezultă un câştig real de numai 3,4 lei noi. Nivel care este considerat neatrăgător pentru majoritatea oamenilor, din moment ce ritmul de creştere al depozitelor încetineşte de la o lună la alta.
Prin urmare, în cele mai multe cazuri, randamentele aduse de dividende şi de dobânzile depozitelor la termen sunt asemănătoare. Dar, spre deosebire de piaţa monetară, cine investeşte pe piaţa de capital nu vizează obţinerea unor câştiguri din dividende. "Plasarea banilor la bursă pentru dividende nu este o afacere. Evoluţia cursului acţiunilor reprezintă miza acestor plasamente", atrage atenţia Răzvan Paşol. Astfel, de la începutul acestui an, investiţia în cele mai lichide societăţi listate la BVB a adus un randament de 20,5%, de trei ori peste dobânzile bancare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite