Câştiguri mari pentru investitorii din energia eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de anul trecut, asistăm la o avalanşă de proiecte noi pe piaţa energiei eoliene, sector care atrage 75% din investitorii străini. Aceasta datorită stimulentelor sub forma certificatelor verzi, dar şi potenţialului eolian uriaş.

Potrivit datelor centralizate de Transelectrica, cele 59 de companii care produc în prezent energie regenerabilă în România au câştigat în primele şapte luni ale anului 46 de milioane de euro doar din vânzarea certificatelor verzi, mai mult decât în întregul an 2010, când au primit stimulente în valoare totală de 37 de milioane de euro.

Cel mai mare investitor în energia din vânt, CEZ România, a obţinut până acum în acest an 20,6 milioane de euro din vânzarea certificatelor verzi obţinute pentru parcul de 337 MW de la Fântânele. Portughezii de la EDP Renovaveis au primit certificate în valoare de 6,9 milioane de euro, iar italienii de la Enel au beneficiat de stimulente de 1,8 milioane de euro.

Producătorii primesc acum un certificat pentru un MWh, iar furnizorii de energie sunt obligaţi să le cumpere, însă aceste costuri sunt reflectate mai departe în factura plătită de consumatorii finali. Din septembrie, producătorii de energie eoliană vor primi două certificate pe MWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite